27 Ağustos 2008 Çarşamba

Ah bu köşe yazarları....

Aşağıdaki alıntı Milliyet Gazetesinde Güneri Cıvaoğlu'nun bugünkü yazısından yapılmıştır.

"Dünyanın 410 katı büyüklükte ve dünyamıza 1 trilyon 200 milyar mil mesafedeki güneş müthiş bir enerji kaynağıdır.
Ancak... “Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren teknoloji” hâlâ bulunmuş değil. Buna uğraşılıyor.
Şimdilik sadece su ısıtılarak kullanılabiliyor."

Anlaşılan Güneri Bey gazete filan okumuyor yoksa pekala da uzun zamandır güneş enerjisini elektriğe çeviren sistemler olduğunu bilirdi. Amerikalılar bu işi bir adım öteye taşımış durumdalar. Enerji panellerinin sistemini, elektrik dağıtım sistemine bağlıyorsunuz ve eğer extra enerji üretip, elektrik şebekesine elektrik verirseniz, sayacınız ters çalışıyor yani bir nevi elektrik dağıtıcısına elektrik satmış oluyorsunuz. Ürettiğinizden fazla elektrik kullanmanız gerekirse tıpkı normalde olduğu gibi sistemden elektrik geliyor, sayacınız dönüyor ve daha sonra faturalanıyor. Bizim ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapan bir dolu şirket var. Google'da güneş enerjisi elektrik filan yazarsanız pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz.

Benim sürekli takip ettiğim Boston Gal'in blogunda kendisi yaptığı yatırımlarla ilgili tafsilatlı bilgiyi paylaştı. Buradan okuyabilirsiniz.

Deneyimli bir köşe yazarının bu tür basit bir hata yapması çok kötü. Neyse ki artık Internet var da her merakımızı bu vasıtayla giderebiliyor ve bize sunulan bilgileri sorgulama şansına kavuşuyoruz.