10 Ekim 2008 Cuma

Krizde ne yapıyorsunuz?

Malum kriz uzun zamandır geliyorum dedi dedi ve sonunda iyice hissedilmeye başladı. Bireysel olarak tedbir aldınız mı? Keyfe keder masrafları kıstınız, yenilemeyi düşündüğünüz ıvır zıvırı ertelediniz mi? Haftalık alışverişinizi yaparken fiyatlara biraz daha dikkatli bakıyor musunuz?

Umarım yapıyorsunuzdur. Borcu olan, borcunu azaltmaya çalışmalı, olmayan tasarruf etmeye gayret etmeli. Reel sektörün etkileneceği, bazı işyerlerinin zamanı dolan sözleşmeleri yenilemediği, bazılarının işten çıkarmalara başlayacağı konuşuluyor. Hal böyleyken daha dikkatli olmakta fayda var. Borcunuz yoksa, acil durum fonlarınızı beslemeye bakın.

Ne yani herşeyden vaz mı geçeceğiz diyenleri duyar gibiyim. Hayır tabii ki yaşamdan keyif almayı sürdürmek gerek. Ancak eğlence ille de cebinizi delmek zorunda değil. Ailelerin çok para harcamadan yapabilecekleri pek çok şey var. Hava güzelse sandviçler yapıp, yürüyüşlere çıkabilirler. Yaşadıkları şehrin pek gitmedikleri bölgelerini keşfedebilirler. Evde Kızma Birader, Scrabble, Tavla gibi oyunlar oynayabilirler. Annemin çocukken tuz hamuru ile beni saatlerce oyaladığını hatırlarım. Tuz hamuru yerine beyaz mobilya tutkalı ve unu karıp, elde edeceğiniz hamurları sulu boya ile renklendirip bir sürü eğlenceli şey yaratabilirsiniz.

Benim en önemli zaaflarımdan biri kitap almaya para harcamamdır. Üstelik kitaplara sahip olmayı sevdiğim için onları ne bağışlayabilirim, ne de başkasına verebilirim. Genellikle insanlar ödünç kitapları geri vermiyorlar. Kitap değiştokuş ettiğim tek bir arkadaşım var. Onunla da çok teklifsiz olduğumuzdan kitaplarımı utanmadan geri alabiliyorum:) Arkadaşlarınızla kitapları değiştokuş ederek okuyabilir, masrafları yarıya indirebilirsiniz.

Önemli olan hayatta küçük şeylerden keyif alabilmektir. Bu olduğu sürece hayal kırıklıklarınız az, sevinç ve keyfiniz çok olur. Elime bol sütlü bir kahve alıp, ayaklarımı uzatıp, kitap okumak benim hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında gelir. Tam bir huzur ve mutluluk anı! Sağlığınıza ve cebinize dikkat edin! Lütfen!

9 Ekim 2008 Perşembe

Bugünkü yazım

Bugünkü yazım EkonomiTürk'te... Oradan okuyabilirsiniz...