17 Ekim 2009 Cumartesi

Ekonomik Gelişmelerin Tasarruflarımıza Etkisi

Burada daha evvel sık sık para biriktirmek gerektiğini, emeklilikte SGK'dan fazla hayır göremeyeceğimizi, borsa, mevduat, DT/HB gibi enstrumanlardan kendi risk anlayışımıza göre bir portföy yaratmamız gerektiğini yazdım. Döviz biriktirmediğimi ve ayrıca 2004 yılından beri Bireysel Emeklilik hesabımın olduğunu da belirtmiştim.

Mevduat faizlerinin düşmesi, borsanın yükselmesi ve dövizin karasızlığı eminim benim gibi sizlerin de aklını karıştırıyordur. Hatta faizler bu seviyeye gelmişken tasarruf etmenin manasız olduğunu ve parayı harcamak gerektiğini söyleyenler var. Bundan daha yanlış birşey olamaz. Başka borcu olmayan ve 3-6 aylık geçinme parasının haricinde (ben 1 yıllık diyorum) birikmiş parası olan kişiler için gayrimenkul özellikle de dükkan almak anlamlı olabilir. Eğer kendi evinizde oturmuyorsanız ev almak isteyeceksiniz ama bazen birikimler azsa, bankadan alınacak borcun da fazla olmaması için daha ufak bir yatırım yapmak daha doğru olabilir. Bu bakımdan dükkan almayı tercih edebilirisniz ama bu konuda çok dikkatli olmak lazım. Bu işten anlayan kişilere danışmanızı öneririrm.

Memursanız 3-6 aylık geçinme parası dediğim acil durum fonunu 3 aya düşürebilirsiniz. Ancak iş güvencesi olmayan kimselere bunu önermem. Örneğin bir yatırım yaptınız ve banka kredisi kullandınız. Artık düzenli olarak yapmanız gereken aylık ödemeleriniz var demektir. Eskaza işinizi kaybedecek olsanız, iş ararken ödemelerinizi yapacak ve hayatınızı idame ettirecek paranızın olması şarttır. Kolayca iş bulamama ihtimaline karşı yatırımı satacak zamanınızın da olması gerekir.

Eğer yukarıda belirttiğim koşulları sağlayamadıysanız yani borçlarınız varsa ve de acil durum fonunuz çok küçükse gayrimenkul yatırımına girmenizi şahsen önermem ancak para biriktirmeye kesinlikle devam etmek gerekir.

Döviz konusunda ne düşündüğümü soran okuyucularım var. Açıkçası hiçbirşey düşünmüyorum zira dövizin ne olacağını kestirmek benim gibi ekonomi uzmanı olmayan biri için imkansız. Hatta uzman olduğunu söyleyenlerin bile geçmiş tahminlerini gördük. Benim ne gelirim, ne de herhangibir giderim döviz cinsinden değil. Hal böyleyken döviz ile ilgilenmiyorum.

Düzenli bir gelirim olmadığı için şu sıra yatırım yapacak durumum da yok. O nedenle statüyü koruyorum. Önümüzdeki aylarda danışmanlık/eğitmenlik işlerinden para kazanmaya başlamayı umuyorum. O da düzensiz bir gelir olacağı için şu sıra freelance çalışan, düzensiz gelirle bütçe yapan insanların bloglarını takip ediyorum. Bundan sonraki kariyerimin tamamı düzensiz bir gelir ile başa çıkmamı gerektirebilir. Eğer sağlığım elverirse 60 yaşına kadar çalışmak niyetindeyim. Daha evvel emekli olmak hem büyük lüks hem de danışmanlık/eğitmenlik işi zaten her gün 9'dan 18'e bir iş değil. Çalışarak dahi olsa evde geçirilen zaman oldukça fazla ki, bu da bazı masrafların azalması demek. Bakalım nasıl olacak? Yaşayıp göreceğiz.

16 Ekim 2009 Cuma

Farklı Stoklar:)

Uzun zamandır yazıları ihmal ettim ama geçerli sebeplerim var. Daha sonra bunlardan bahsedeceğim.

Stok yapmayı sevdiğimi ve özellikle kağıt ürünler stoklamak konusunda uzman olduğumu biliyorsunuz. Herkesin farklı stok anlayışı var. Birkaç arkadaşıma sordum ve size farklı yaşam tarzları ile farklı stok listeleri buldum!

İki çocuklu 5 kişilik bir ailenin stokladıkları:
Çocuk Bezi ve ilgili ürünler
Küçük top kekler, bisküvi vb.
Ufak kutularda meyve suyu
Çamaşır deterjanı
Makarna
Çocuk giysileri
Ateş düşürücü ilaçlar

Yalnız yaşayan 30'lu yaşlarda bir erkeğin stokladıkları:
Bira
Kola
Cips, kuruyemiş gibi abur cuburlar
Çorap ve iç çamaşırı (temizi kalmadığı zaman sürekli yenilerini almaktan asgari 2 sene yetecek kadar çorabı varmış:)
Parasetamol içeren ilaçlar (içkili akşamların ertesi mutlaka gerektiği için)

T'Pol'ün stokladıkları:
Tuvalet Kağıdı (üşenmedim baktım 54 rulo)
Mutfak Havlusu (16 rulo)
Cep mendili (25 paket)
Diş Fırçası (7 adet)
Çamaşır Yumuşatıcı (5 lt.)
Çarşaf Takımı (Hiç kullanılmamış 2 takım, ne zaman gerekir bilinmez)
Havlu (5 yıl yetecek kadar herhalde)
Şampuan ve Vücut şampuanı (8-9 ay yetecek kadar)