26 Aralık 2009 Cumartesi

Okurlardan iki dakikalık basit bir destek ricası!

Son zamanlarda favorim olan iki blog'a erişemiyorum. Sorun Internet Explorer 8'den kaynaklanıyor olabilir diye onu kaldırıp önceki versiyona döndüm. Sorunum çözülmedi. Mozilla Firefox yükledim. O da bu iki siteye erişimimi sağlamadı. IE 7 hemen kapanıp, yeniden bir önceki sayfadan açılıyor, IE 8 donuyor, MF ise doğrudan çöküyor ve kapanıyor.

Sizden ricam şu iki siteyi düzgün görüntüleyip görüntüleyemediğinizi bana söylemeniz:

www.frugalupstate.com
http://frugalzeitgeist.blogspot.com

Görüntüleyebiliyorsanız, hangi web tarayıcısını kullandığınızı da söyler misiniz?

23 Aralık 2009 Çarşamba

Tasarruflar

Uzun zamandır tasarruf edin, para biriktirin diyorum. Pekiyi ama bu Tasarruflar ile ne yapacaksınız?

Kendinize ait bir eviniz yoksa ve tassaruflarınızdan 3-6 aylık geçinme parasını acil durum fonu olarak ayırdığınızda kalan paranız mütevazi bir evin değerinin %25-40'ı kadar bir para ise ev almanız akıllıca olabilir. Gerçi bazen kirada oturmaya devam etmek de anlamlı olabilir. Hesabınızı dikkatle yapmalı ve temel olarak toplam sahip olma maliyetini gözönünde bulundurmalısınız. Uygun bir kira ödüyorsanız, eviniz işe, alışverişe ya da çocuklarınızın okulu veya ailenize yakınsa ve bunlar sizin için önemliyse bunları hesap etmelisiniz.

Ev almaya karar verip de dolaşmaya başlayınca yapabileceğiniz en büyük hatalar arasında acele karar vermeyi, emlakçıların oyunlarına kanmayı, başkalarıyla aşık atma telaşına düşmeyi sayabiliriz.

Emlakçılar size ne kadar paranız olduğunu sorup, beğenmeyeceğiniz döküntü evler gösterirler ve bu şekilde sizi daha pahalı evlere doğru itmeye çalışabilirler. Elbette hepsi böyle yapar demiyorum ama her meslekte olduğu gibi bu meslekte de farklı tiplerle karşılaşabilirsiniz. Bir evi beğendiğinizi hissettiklerinde kararınızı hızlandırmanız için aynı evin bir başka talibi olduğunu söyleyebilirler. Siz teklif edeceğiniz meblağı telaffuz ettiğinizde bir başkasının daha fazla önerdiğini söyleyebilirler. Böyle durumlarda endişeye kapılıp pozisyonunuzu bozmayın. Hemcinslerime haksızlık olacak ama genelde kadınlar bu tür tuzaklara düşmeye daha eğilimli oluyorlar maalesef. Mümkün olduğu kadar çok ev gezin çünkü gerçekten alacağınız evi görünce bunu hissedeceksiniz ve "işte bu" diyeceksiniz. En yakın arkadaşınızın aldığı lüks evi kendinize model almayın. Unutmayın bütçeniz ne ise, ona uygun davranmanız gerekir. Kimseyle kendinizi mukayese etmeyin.

Alacağınız evin aidatını, ısıtmak için ne kadar para ayırmanız gerekeceğini, içine girmeden harcamanız gereken parayı hep hesap etmelisiniz. Eski bir ev alıyorsanız, tesisatı baştan aşağı yenilemeniz gerekebilir.

İnsanlar yeni bir eve taşınırken eşya yenileme hevesine de kapılabilirler. Bu masrafları artıracak ve sizi sıkıntıya sokacak bir durumdur. Bundan kaçınmaya ve öncelikle sahip olduklarınızla idare etmeye bakmalısınız. Biliyorsunuz borcun hiçbir türlüsünü sevmem; hem banka kredisi alıp hem de eşya taksidi ödemeye kalmak daha da kötüsü kredi kartına borç yapmak asla aklımın almayacağı bir durumdur.

Yeni evinizi yeni eşyalarla donattıktan sonra her ayın sonunu nasıl getireceğinizi düşünecek, ihtiyacınız olan bazı şeyleri almakta zorlanacaksanız, sahip olacağınız ev sizi mutlu edemez. Boş yere strese girmeye değer mi? Hayat çok kısa, her gün keyfini çıkartmak gerek.

Tutumluluk Üzerine: Ekonomi Türk'te Okuyunuz

Bugün Ekonomi Türk'te yayınlanan "Tutumluluk Nedir" başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.

22 Aralık 2009 Salı

Terbiyesiz "Adsız" Yorumcu'ya...

Bak kardeşim ben yorumları boşuna kontrol etmiyorum. Salak salak yorumlar yaparsan ben de onları yayınlamam. Varsa eleştirini adam gibi yaparsın, ben de aklıma yatar işime gelirse eleştirine kulak veririm. Son yaptığın yorumu uçurdum çünkü bkz. blogun adı: "Beğenmezsen Okuma" kardeşim! Beğenen okuyor.

Ben bu blogdan para kazanmak derdinde falan da değilim. Burası benim alanım, bilmem anlatabildim mi?

21 Aralık 2009 Pazartesi

Off ya!

Bugün Haber Türk'te şu yazı anında dikkatimi çekti. Yazının başında "Bazı kadınlar hiçbir doğum kontrol yöntemine başvurmadan kolayca hamile kalır. Kimileri içinse hamile kalmak, zahmetli ve sıkıntılı bir dizi yöntem, prosedür ve test anlamına gelebilir." diye bir girizgah yapmışlar. Yahu ayıp! İnsanlar bebek sahibi olmak için değil, olmamak için doğum kontrol yöntemlerine başvururlar. Bu kadar basit hata nasıl yapılır? Editör kör müdür? Yazık! Sokakta gençler bozuk Türkçe konuşuyorlar, üniversite mezunları iki kelimeyi biraraya getiremiyorlar diye üzülürken gazetelerde bu tür ifadelere rastlamak adamı iyice sinir ediyor.