9 Ağustos 2011 Salı

Paniğe Gerek Yok

Gazeteler boy boy manşet atıyor: "Borsa Çakıldı!", "Altını kimse tutamıyor!", "Dolar yeni bir rekor kırdı!" vs.

Döviz cinsinden borcunuz varsa, önümüzdeki 12-18 ay içerisinde gereksinim duyacağınız bir miktar parayı borsaya yatırdıysanız son 10 yılda yaşananlardan hiç ders almamışsınız demektir. Size söyleyecek sözümüz yok.

Eğer borsaya uzun vadeli yatırım sepetinizin bir parçası olarak ufak ufak yatırım yapan biriyseniz ve borsadaki paranıza uzunca bir süre ihtiyacınız olmayacaksa paniğe gerek yok. Hatta paranız varsa azar azar kağıt almaya devam edin. BES sisteminde hisse senedi ağırlıklı bir portföyünüz varsa endişelenmeyin. Yatırdığınız para ile ucuzlamış hisse senetlerinden daha fazlasına sahip olacağınızı düşünün. Paniğe kapılıp pozisyon değiştirecek bir zaman değil.

Hiç kimse önceden dip noktalarını ve tepe noktalarını tahmin edemez. Kendiniz için makul olan bir noktaya geldiğinizde bir yatırım aracının ağırlığını azaltıp diğerini artırabilirsiniz ama asla yumurtalara aynı sepete konmamalı.

Ben bugün 99 TL'den altın bozdum, yarın 8.36 TL'den sattığım Akbank Hisselerinin ve 7.88 TL'den sattığım Garanti Bankası hisselerimin bir kısmını yerine koyacağım. Altının hepsini satmadım elbette ve doğal olarak sattığım tüm hisseleri de bu seviyeden satın almayacağım. Yavaş yavaş itidalli hareketler yapmayı seviyorum. Spekülatif hisselere yatırım yapmam. İMKB-30 hisseleri dışına çıkmam.

İleriye dönük yatırım sepetimde çok az döviz, bir miktar altın, bir miktar hisse senedi, gayrimenkul, BES hesabı var. Maalesef TL mevduat tarafında kısa kalmış durumdayım. Bunun sebebi de bu yıl satın aldığım ev.

Eğer para biriktirmek için alternatif yatırım araçlarınız varsa uzun vadede kazançlı çıkacağınızdan emin olabilirsiniz.