9 Şubat 2012 Perşembe

Ayşe Arman'ın Bugünkü Yazısı

Ayşe Arman'ı severim ve uzun yıllardır okurum. Cesur ve aykırı duruşu hoşuma gider. Bugün "Vazgeçmek Özgürlüktür" başlıklı güzel bir yazı yazmış, bence okumaya değer.

7 Şubat 2012 Salı

Bankalar ve İnsanlar!

Garanti Bankası ile vedalaşmaya hazırlandığımdan bahsetmiştim. Bugün otomatik ödeme emirlerini maaşımın yattığı bankaya taşımaya karar verdim. Turkcell ile ilgili otomatik ödeme emirlerinde sorun çıkmadı ancak iş İGDAŞ'a gelince durum değişti. Yeni banka başka bir bankada otomatik ödeme emri var ben bunu alamam diye tutturdu. Yarım gün bekleyip, tekrar denedim. Yine olmadı.

İGDAŞ sitesine gidip sorgulama yapayım dedim, bir de baktım ki geçen yılki Mayıs ayı faturası ödenmemiş. İstanbul'daki evde doğalgaz sadece ocak için kullanılıyor. Uzun zamandır İstanbul'da olmadığım için de fatura gelmiyordu. 5 TL tutarındaki gecikmiş faturayı ödedim ama otomatik ödeme emrine dair bir bilgi bulamayınca, İGDAŞ'a mesaj attım. Bu arada mükemmel çalıştıklarını söylemeliyim. Çok kısa bir sürede son derece kibar bir görevli beni aradı ve üzerime kayıtlı tesisat için Halk Bankası'na verilmiş bir ödeme emri olduğunu söyledi. Hoppalaaaa! hayatımda Halk Bankası müşterisi olmuşluğum yok ki...

Anlaşılan vatandaşın biri kendi tesisat numarasını girerken hata yapmış. Ancak anlamadığım şu: Benim bankam başka bankada otomatik ödeme emri var diye kendini yırtarken ve de benim otomatik ödeme emrim Garanti Bankasında görünürken Halk Bankası bu emri nasıl kaydetmiş?

Ya ne tuhaf insanlar var! İnsan bu tür bir konuda azami dikkati göstermez mi? Ben olsam 750,000 kere kontrol ederdim.

Halk Bankasına mesaj atıp, durumu bildirdim. Bakalım ne zaman çözülecek?

6 Şubat 2012 Pazartesi

Tutumlu Rehabilitasyon Metodları

Kimi zaman hayat istediğimiz gibi gitmez ve fazlaca stres hissedebilir hatta depresif bir moda girebiliriz. Bununla baş etmenin bir yolunu bulmaya çabalamazsak, durum kötüleşebilir ve profesyonel yardım alma hatta ilaç kullanımının gerekmesi gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Profesyonel yardım almak da, ilaç kullanmak zorunda olmak da utanılacak şeyler değil elbette. Fakat, sorunumuz derinleşmeden bireysel bir çözüm üretebiliyorsak, öncelikle bunu denemekte ve sorunun derinleşmesini önlemeye çaba göstermekte fayda var.

Bu hafta sonu çingene battaniyesi yapmak için bir sürü yün aldım. Kardeşime yaptığım battaniye bayağı işe yarıyor. Bir tane de kendime öreyim dedim. Sonuçta örgüden pek anlamam. Sadece düz parçalar örebiliyorum ve fazlasını öğrenmek için de bir gayretim yok ama olduğu kadarı da işe yarıyor.

Örgü örmek, parçalı bulmaca (puzzle) yapmak, spor yapmak, resim yapmak ya da tahta vs. boyamak gibi dikkat ve konsantrasyon isteyen işler insanda terapi etkisi yaratabiliyor.

Bu arada koskoca battaniyeyi örmek için toplam 45 TL şiş ve yün parası verdim. Hem terapi, hem battaniye toplam 45 TL'ye bedava bence:)

5 Şubat 2012 Pazar

Emlak Vergisi

İnsanın gereksiz masrafa girmesini önleyen en önemli şeylerden biri de vergileri takip etmek bunları bütçelemek ve zamanında yatırmayı becererek ceza ödememektir.

Geçen yıl bir daire aldığımı birçok okuyucum biliyor. İlk yıl bu daire için vergi tahakuk etmeyeceğini biliyordum. Onun için Kasım ayında bağlı olduğum belediyenin web sitesini kontrol bile etmedim.

Bu yılın bütçesini yaparken 2. konut için Emlak Vergisi kalemi açmadığımı fark edince, hemen belediyenin web sitesini kontrol ettim. Bu yıl artık bu yeni daire için vergi ödeyeceğim. Yıllık toplam 93 TL. Mühim bir meblağ değil ama yine de cezalı vergi ödemek istemem.

Bu sene kardeşim de Motorlu Taşıt Vergisini son dakikaya bırakmış, sonra da Internetteki yoğunluk yüzünden son akşama kadar vergiyi ödeyememiş. O gece de tiyatroya biletleri olduğundan benden rica etti. Neyse ki fazlaca uğraşmadan ikisinin de vergilerini yatırdım. Böylece cezaya düşmediler.

Bu memlekette hem benzin anormal pahalı hem de otomobil alırken tabi olduğumuz vergiler. Otoyollar çoklukla paralı. Hal böyleyken üstüne bir de MTV ödemek bana fazla geliyor doğrusu.