19 Mart 2008 Çarşamba

Bireysel Emeklilik Üzerine, yeniden

Genç okuyucularımdan birisi, Buyruk Utku, BES ile ilgili bazı sorularını iletmiş.

BES gerçekten de çok yeni olduğu için hepimizin kafasını karıştıran bir konu. Ben her konuda olduğu gibi yumurtaların aynı sepete konmasına karşıyım. Eğer 20'li yaşlarda olsaydım neler yapardım diye birkaç yazı yazmıştım ama para biriktirme tarafı için özetle:
1. BES yaptırır, riski biraz yüksek bir portfoy seçer ve düzenli olarak ödemeler yapardım.
2. Faiz ya da Hazine Bonosu ile ayrıca para biriktirirdim.

BES'te uzun kalmanın avantajı var. Zaten bizim meşhur Sosyal Güvenlik Reformu da sistemi BES'e doğru itecek gibi görünüyor.

Doğru firmayı seçmek için ise bence şunlara bakmak lazım:

1. İşletme Gideri ya da Komisyon adı altında aldıkları aylık oran nedir? Bunun %2'den fazla olmamasına dikkat etmek gerek. Öğrencilere sunulan çeşitli fırsatları izlemek ve değerlendirmek iyi olabilir.
2. Fon büyüklüğü ve üye sayısına bakmak gerek.
3. İsmi, saygınlığı olan büyük firmalara güvenmek daha mantıklı.

BES'te biriken paranın şöyle avantajları var:
1. Sistemde 56 yaşı tamamlarsanız birikimlerin %25'i vergisiz kazanç, %75 ise sadece %10 ile vergilendiriliyor. Diğer birikimlerde bu avantaj yok.
2. Seçtiğiniz portföy bu işte deneyimli yöneticiler tarafından yönetiliyor. Bu konularda bilginiz yeterli değilse, işi profesyonellere bırakmak iyi bir fikir olabilir.

Temel kural emekliliğe daha çok varken riskli portföylerde büyüme amaçlı hareket etmek, emekliliğe yaklaştıkça daha az riskli portföylere geçip, birikimleri güvence altına almak.

18 Mart 2008 Salı

Yeni Bir Kisisel Finans Blogu

Blog dünyasında yeni bir kişisel finans blogu daha oldu: www.tutumluol.com Sahiplerine başarılar diliyorum.

Bu yeni blog benim hoşuma gitti size de öneriyorum. Zaman zaman birbirimize konuk yazarlık yapabiliriz belki dedik. Bu konuda yazanların çoğalmasını umuyorum.

17 Mart 2008 Pazartesi

Hastalıklar...

Bu ara hem kardesim, hem de cok yakin iki arkadasim cesitli rahatsizliklarla bogusuyorlar. Hicbiri cok sukur cok da onemli sorunlar degiller ama yine de operasyon gecirmek riskli ve insanı endişeye sevkediyor. Onlarla mesgul oldugum icin blogu iyice bosladim. Benim cephede yeni birsey yok.

AKP kapatma davası nedeniyle borsa feci düşmüş durumda ama beni bilen bilir, borsadaki paramı, cebimdeki paradan saymadığım için beni rahatsız eden bir durum yok. Hatta calisiyor olsam, bazi hisselerden almak isterdim doğrusu ama çok da önemli değil.