13 Ekim 2011 Perşembe

Kombili Ev

Bugüne kadar hiç kombili evde oturmamıştım. İstanbul'daki evim merkezi sistem. Bu yıl ilk kez kombi ile ısınacağım. Aklımda bin türlü soru var.

Kombiye zamanlayıcı taktırıp, sabah kalkmadan yarım saat evvel çalışmasını, sonra ben evden çıkarken kapanıp, akşam ben eve gelmeden çalışmaya başlamasını ve ben yatarken tekrar kapanmasını programlamak mı daha doğru yoksa mesela 40 derecede sürekli çalıştırmak mı? Acaba Termostat mı taktırmalı? Hangisi daha ekonomik, hangisi daha konforlu?

Bu hafta sonu İstanbul'dayım ama dönünce servis çağırıp, kombiyi kontrol ettireceğim, ondan sonra da herhalde artık kullanmaya başlamak gerekecek. Bugün bile evin soğuğu biraz kırılsa iyi olurdu. Ama kombiyi kontrol ettirmeden çalıştırmak istemiyorum. Evi aldığımdan beri sadece sıcak su için kullandım.

Bu arada Amerikalı arkadaşlarımın kocaman evlerini çok ısıtmak yerine, minimal ısıtarak, konforu evde giyimli dolaşarak ve yatmadan evvel yatağı elektrikli battaniye ile ısıtarak sağladıklarını hatırladım. Kalın eşofman ve polarla, üzerimize örtüler çekerek ve sıcak kakao eşliğinde uzun sohbetler yaptığımızı, sonra da buz gibi odada elektrikli battaniye ile ısıtılmış sıcacık yatağa girmenin keyfini hatırladım.

Merak ediyorum; bu kış ne kadar doğalgaz parası vereceğim? Evi aldığımda 500 TL'lik doğalgaz almıştım. Sıcak su için çok az gidiyor. İstanbul'daki evde yakıt parası için geçen yıl 1000 TL civarı ödeme yapmıştım. Bakalım Ankara ve kombi bütçemde ne iz bırakacak?

Kombi kullanımı için tavsiyesi olan var mı?