25 Temmuz 2011 Pazartesi

Vergisiz Hayat Oh Ne Rahat!

Bugün sabah Internet'ten gazetelere göz gezdirirken HaberTürk'te Gereksiz İlk 10 Vergi haberine rastladım. İTO'nun yaptırdığı araştırmaya göre gereksiz ilk 10 vergi şöyleymiş:

1. Özel tüketim vergisi
2. Katma değer vergisi
3. Damga vergisi
4. Çevre ve temizlik vergisi
5. Gelir vergisi
6. Motorlu taşıtlar vergisi
7. Kurumlar vergisi
8. Emlak vergisi
9. Harçlar
10. Veraset ve intikal vergisi

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nin gereksiz olduğunu düşünen toplumu alnından öpüp tebrik ediyorum. Cahillikte sınır tanımadığı için. Evet bizde vergi çok, vergiden vergi alınması gibi salakça uygulamalar da var. Veraset ve İntikal Vergisinde de haksız durumlar olabiliyor, yeni düzenlemelere ihtiyaç var belki ama bu vergiler gereksiz ise, devlet neyle dönecek?

Temel problem dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler konusunda hem milletin hem de devleti yönetenleri kafasının basmamasıdır. Hatta esas problem devletin adam gibi vergi toplayacak mekanizmaları kurmamasıdır (yandaşların canı yanacağı için işlerine gelmez ve bu saptama tüm hükümetler için geçerlidir). Uyanık tüccarlar ve iş adamları zaten kanundaki her boşluğu bulur ve bundan yararlanarak vergi kaçırır. Kanunda boşluk bırakanlar da bu gedikleri bir türlü tıkamayı beceremez veya becermek işlerine gelmez. Adam gibi vergi toplanamadığı için dolaylı vergiler hababam pompalanmakta ve adeta bir haraç mekanizması işletilmektedir. EkonomiTürk'te yayınlanan şu yazıları okumanızı öneririm:

Dolaylı Vergiler, Dolaysız Vergi Oranları ve Tarihsel Gelişim
Türkiye'de Ödenen Vergiler ve Vergi Türleri

Bu arada HaberTürk'ün yazısı ayrıca şamata ögeler içeriyor. Eğlenmek için bile okumaya değer.

24 Temmuz 2011 Pazar

Risk Alınacak Zaman Değil

Dünyanın her tarafından ekonomi ile ilgili kötü havadisler geliyor, ülkenin ekonomi yönetiminde ön planda rol oynayan yetkilileri uyarılarda bulunuyor. Yani zaman risk alınacak zaman değil. Özellikle borca girip mal sahibi olmaya karar verenler bir daha düşünmeliler. Dünyada ve çevre ülkelerde yaşanacak bir talep daralması işinizi doğrudan etkileyebilir. Eğer devlet memuru değilseniz son on yılda yaşadığımız teğet geçen(!) ve teğet geçmeyen tüm krizlerde yaşananları ve işsiz kalan insanları hatırlayın.

Şu anda borcu olanlar mümkün mertebe borçlarını kapatmaya veya uzun vadeli borçlara girmişlerse kemerleri sıkıp Acil Durum Fonlarını beslemeye çalışmalılar. İş değiştirmeyi düşünenlerse dikkatli olmalılar. Kriz çıktığında işten çıkartmalara öncelikle kıdem tazminatı yükü olmayan ve şirkete yeni girmiş kişilerden başlanır. Nispeten sağlam bir işiniz varsa, şimdilik ayağınızı yere sıkı basın.

Gereksiz harcamalardan kaçınmak gerektiği aşikar. Para harcamadan kendinizi oyalayacak şeyler bulun. Bu blogda birçok yazıda ailenizle kaliteli zaman geçirmenizi sağlayabilecek bedava ya da ucuz alternatifler bulabilirsiniz.