8 Ocak 2009 Perşembe

T'Pol'den Yeni Bir Hizmet! Azzzz Sonra!

Geçtiğimiz günlerde You Can Do It! The Boomer’s Guide to a Great Retirement isimli kitabı okudum. Yazarı Jonathan D. Pond.

Kitabın bazı bölümleri tamamen Amerikalılara hitap ediyor ama büyük bir çoğunluğu kesinlikle bizler için de değerli önerilerle dolu. Önümüzdeki günlerdeki yazılarımda bölüm bölüm bu kitaptan söz edeceğim.

Başlangıç için şu kadarını söyleyeyim:

II. Dünya Savaşı sonrasında Amerikalılar çılgın bir hızla çoğalmışlar. 1946-1964 arası doğanlara Baby Boomers deniyor yani Bebek Patlaması Nesli diye çevirebiliriz. Bu bebek patlaması yaşandığında, yani daha o zamanlarda bunun yol açacağı emeklilik sorunu bazı uzmanları düşündürmeye başlamış. Bu jenerasyonun ebeveynleri nispeten daha kısa yaşamışlar. Savaşlar, gıda ve sağlık sorunları nedeniyle daha erken ölmüşler. Oysa BB nesli hem gelişen sağlık sektörü hem de artan refah sayesinde çok daha uzun yaşaması beklenen bir nesil. Amerika’da geleneksel emeklilik yaşı 65-68 ancak, BB’lerin 90’larına ve daha ötesine kadar rahatça yaşayabilecekleri düşünüldüğünde emeklilikte geçimlerini sağlamaları gerçekten önemli bir sorun.

Biz de yıllarca hep genç nüfusumuzla övündük ama bunun ilerisini iyi hesaplayamadık. İşgüzar politikacılar da oy uğruna geleceğimizi bizden çalacak uygulamaların altına imza attılar. Gelinen noktada SGK çökmüş durumda. Bundan 20 yıl sonrası ise belirsiz. Hal böyleyken yıllarca emeklilikleri konusunda bireysel çabalarıyla başarılı olanlardan ders alabiliriz diye düşündüm. Son zamanlarda bu konuda bloglar ve kitaplar okuyorum. Sizlerle de bunları paylaşacağım.

Hiç yorum yok: