9 Kasım 2009 Pazartesi

Ben geldim! Önce özetler...

Çok şükür memlekete gelmiş bulunuyorum. İlk etapta İngiltere seyahat izlenimlerimden kısa bir özet geçiyorum:
1. Türk Hava Yolları hostesleri çok suratsız. Eskiden boya küpüne düşmüş gibi makyaj yaparlardı. Bu alışkanlığı terk etmiş görünüyorlar.
2. THY kalkış ve varış konusunda bu uçuşta oldukça iyiydi, sorun yaşamadık.
3. İngiltere'de tren ve metro sistemleri çok gelişmiş. Daha önceki gidişimde çok farkına varmamışım ama bu sefer kesinlikle bayıldım.
4. Londranın civarı çok yeşil. Çok sayıda ırmak ve göl var. İnsanlar doğaya çok saygılı. En ufak bir pislik görmedim.
5. Sokakta başıboş kedi köpek yok.
6. Alışveriş merkezleri Pztesi, Salı, Çarşamba ve galiba Pazar da 18:00'da diğer günler 20:00'de kapanıyor. Çok gıcık bir durum.
7. İngiltere Amerika'ya kıyasla çok çok pahalı, bizimle kıyasla mesela süpermarkette temel gıda ürünlerinde bizden ucuz diğer ıvır zıvırda bizimle başabaş.
8. Trafiğin soldan olması çok uyuz. Geleneklere bağlılığın bu kadarı sinir bozucu.
9. Musluk suyu içilebilir. Kimse şişe ya da damacana suya para vermiyor.
10.İçki çok ucuz bu nedenle olsa gerek, muazzam bir alkolizm problemi yaşıyorlarmış. Sokakta kedi köpek yok ama sarhoşluktan yürümekte zorlanan insanlar var.
11. Yemekten anlamıyorlar. Enternasyonal zincir restaurantlarda bile yiyecekler lezzetsiz. Amerika'daki Pizza Hut ile Türkiye'deki Pizza Hut arasında lezzet farkı pek yoktur ama bunların Pizza Hut'ı bile lezzetsiz. Hint yemekleri çok popüler ama bize göre fazla baharatlı.
12. Devletimiz Duty Free'ye kısıtlama getirerek süper salakça bir işe imza atmış. Çikolata 1 kilo, parfüm 500 ml.ile kısıtlı. 10 gram fark nedeniyle aldığım çikolata paketlerinden birini bırakmak zorunda kaldım. Size ne kardeşim? Keyif benim, para benim ne diye kısıtlarsınız? Haydi içki sigaraya karşılar, kısıtlama getirdiler diyelim, çikolatadan ne isterler anlamam. Bir daha sefere mecburen başka memleket Duty Free'sini zengin edeceğiz. Belki Duty Free sahiplerini bu işten vazgeçirip mağazaların yandaş şirketlere satılmasını müteakip bu kuralı değiştirirler. Komplo kokusu aldım.
13. Domuz Gribi konusundaki panik bize mahsus. Yabancıların umurunda değil. Havaalanlarında maskeli görevli bile yoktu.
14. İskoçlar kendilerini İngiliz saymıyorlar ve aksanları oldukça farklı. İlk duyduğunuzda şaşırıyorsunu ama anlaşılmaz değil.

4 yorum:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

hoşgeldiniz.aynı marka çikolatayı
burada da bulma imkanın vardır sanırım.geçmiş olsun.

çikolata bırakma meselesine gelince.özal dan önce yurtdışından uçakla gelen tc uyruklu insanlar uçaktan inmeden önce üzerlerindeki tüm yabancı paraları bırakırlarmış hele acemi olanlar veya üzerinde yabancı para unutanlar yüksek meblağ ta bırakırlarmış.uçak personeli tabiiki bayram edermiş.hep türk yolcularını beklerlermiş.

aslında baştan bunu pek anlamamışlar.iş meydana çıktığında çaktırmadan gülüp geçerlermiş.

B. dedi ki...

Gözümüz yollarda kaldı desem yeri. Hoşgeldiniz :-))

İngiltere'de ucuz olan içki kıbrıs'ta da çok ucuzdu. İçki, sigara ve benzinden alınan vergiler bize göre çok az olduğu için komik fiyatlarla satılıyordu bu ürünler.

Musluktan akan suyun içilmesine ve çevre temizliğine çok imrendim. Türkiye'de nüfusun %95'ini Müslüman diye biliyoruz, temizliği emreden bir dinin mensupları nasıl bu kadar pis olabiliyor, anlamıyorum.

Adsız dedi ki...

hoşgeldin T'Pol.. alışmışız okumaya, özlettirdin kendini :)

hakan

by-elestirmen dedi ki...

T'Pol Hanım öncelikle hoş geldiniz.
12 madde ile ilgili bilgi vermek isterim.
Free Shoplarda kısıtlama yeni getirilmiş değil başından beri sistem böyle.Bu yerler ithalat vergileri yüklenmeden satış yapılan yerler ancak alış verişten sonra gümrük kontrolüne tabi olduğunuz için yolcu beraberi getireceğiniz zat ve hediyelik eşye muafiyetine giren eşya haricinde zaten daha fazlasını yurda sokmanız mümkün değil.Bu yüzden eğer kısıtlama olmasaydı ithalat vergileri yüklenmeden(yurt içinden ucuz olmasının sebebi bu)ucuz olan bu yerlerden alış veriş edenler inanın havaalanının kapısına kamyonlarını dayarlardı.Zaten kara sınır kapılarında da sistem aynı.Eğer sınır olmasaydı o zaman firmalar da boşu boşuna vergisini ödeyip kanuni yoldan eşya getirmez yolcu beraberini seçerdi.Bu yüzden duty freeeler başından beri en popüler kaçakçılık aracı olmuşlardır.Devletin iyi niyetle yurt dışı yolculuk yapan vatandaşa sunduğu bu ayrıcalık günümüzde art niyetliler için fırsat kapısı olduğundan her an kapanmaları da söz konusu.