5 Ağustos 2011 Cuma

Ekonomideki Çalkantı

Son günlerde yine dünya çapında ekonomik sarsıntılar yaşanıyor. Parası olan parayı ne yapacağına karar vermekte zorlanıyor, parası olmayan işini kaybetmekten korkuyor.

Avrupa'da birçok ülke iflasa yaklaşıyor ama bizim memlekette birileri çıkıp Avrupa'daki krizden bizim etkilenmeyeceğimizi savunabiliyor. Yahu bu ne saflıktır? Dünya çapında talep daralması yaşanırsa bu bizi nasıl etkilemez? Ürettiğimizi nereye satarız? İşten çıkarmalar olursa yurt içi talep daralması da yaşanmaz mı? Ekonomi küçülmez mi?Ekonomideki her hareket zincirleme bir dizi başka harekete sebep olur. Bunca sene bunu yaşayıp da hala politikacılara inananlara neremle güleceğime şaşırmış vaziyetteyim.

Dünkü gazeteler Merkez Bankası'nın son hareketine anlam veremediklerini, piyasalarda panik havasının hüküm sürmekte olduğunu yazıyorlardı. Doğal olarak adam gibi bir analiz bulmak imkanı yok. Ekonomitürk'teki Merkez bankasının Faiz Kararı Yorumu yazısını okumanızı öneririm.

2 yorum:

dt dedi ki...

sevgili arkadaşım; krizin bizi etkilemeyeceği veya az etkileyeceği yorumlarına saflık demişsin o zaman ben de safım:) şu sıralar mevcut krİzin etkileri devam ederken ve tr ekonomisi ciddi anlamda ayrışmışken, dünya ekonomilerindeki büyüme rakamları ortadayken bariz kriz etkileri devam ederken tr nin şu an ki halini göremiyosan o zaman ben cidden safım.biz de biliyoruz talep daralması,işten çıkarılmalar vs olur bu durumlarda ama bu bazı ülkeleri 3-4 ay etkileyebilir veya çok az etkileyebilir.2009 yılında ekonomisi tamam %5civarı büyümese de artı büyüyen ülkeler olmadı mı sanki.ve tr ekonomisi yine kriz ağırlaşırsa kısa sure küçülüp tekrar buyurse veya düşük de olsa büyümeye devam ederse (ki büyük ihtimal yapabilir)bu az etkilenme olmaz mı.ben senin birçok ab üyesi ülkenin rakamlarına bakmanı ve onların nasıl bir krizin içinde olduklarını görmeni ve tavsiye ederim.bir de tr nin alternatif pazarlara yöneldiği sırada o pazarların da çok ciddi rejim sıkıntısında olduğu zamanlarda gelen bir başarıdan bahsediyorum.alternatif pazarlar makul olduğunda o zaman sanırım saf derken bir kere daha değil 2 kere daha düşünürsün:)şunu unutmayalım ekonomi matematşk gibi bir bilim olabilir ama süprizlere ve orumlara gayet açık bir bilimdir.o yüzden yargılı ve kesin konuşmamakta fayda var derim.

T'Pol dedi ki...

Doğru. Yargılı ve kesin konuşmamak gerek.