13 Eylül 2008 Cumartesi

Verdiğiniz borç geri dönmezse?

Çok yakın bir arkadaşım, başka bir arkadaşına bir miktar para ödünç verdi. Yılın sonuna yaklaştığımız şu günlerde brüt ücret aldığı için düzenli bir bütçesi olmasına rağmen biraz sıkışacak gibi hissediyor kendini. Tabii ki tasarrufları var ama buradan para çekmek hem faiz getirisi kaybetmesine sebep olacak hem de zaten verdiği borçtan kaybettiği faizi düşünerek bunu yapmak istemiyor.

Borcu vereli yaklaşık 7 ay oldu. Bu arkadaşına daha önce de borç vermişti ve parasını iki ay içinde geri almıştı, o nedenle de aynı arkadaşa tekrar borç vermekte sakınca görmemişti.

Parasını arkadaşını kırmadan nasıl isteyeceğini bilemiyor. Bu arada sözkonusu arkadaşın hayat seçimlerini de doğru bulmuyor. Borcu olmasına rağmen yaptığı bazı şeyler arkadaşımı rahatsız ediyor. Dün bunu konuştuk. Ona arkadaşını aramasını ve içinde bulunduğu durum nedeniyle parasını istemesini söyledim. Arkadaşının yaptığı seçimler hatalı olabilir ama bunları düşünerek arkadaşı hakkında olumsuz düşünceler üretmesindense, parasını nazikçe geri isteyebilmeli. Arkadaşının yaptığı tercihler onun kendi sorunu ama tabii bu tercihleri finanse etmek için arkadaşlarını kullanması da çok doğru değil. Ayrıca sözkonusu borç arkadaşımın bir maaşı kadar bir para, yani az bir para sayılmaz.

Bir borcun geri ödenmesi için uygun süre nedir? Borç verdiğiniz parayı geri istemek neden ayıp olsun? Parasal konular bazılarımızı neden bu kadar rahatsız ediyor? Rasyonel davranmaktansa, duygusal davranabiliyoruz. Bu konuda okuyucularımdan da fikirlerini almak isterim.

7 yorum:

Keynesian006 dedi ki...

"dost kazanmak istiyorsan, borc ver. dostunu kaybetmek istiyorsan, yine borc ver."

Adsız dedi ki...

Prensip olarak borç alınıp verilmesine karşıyım.Ancak çok mecbur kalınmışsa da geri ödenme tarihinin en başında konuşulması gerekli.O zaman bir sorun olacağını sanmıyorum.
Sizin örneğinizde ise borç alan arkadaş aynı yola ikinci kez başvurmuş ki, bu durumun alışkanlık haline getirildiğinin kanıtıdır.Ayrıca bu bir taktiktir.Baştan küçük bir miktar istenir ve zamanında geri ödenerek güven telkin edilir.Sonra asıl vurgun yapılır.
Umarım böyle değildir.

tersaci dedi ki...

Sorulariniza cevap olmayacak belki ama ben bir tanidigimin yasadiklarini anlatayim:

Olay DC'de geciyor. Tanidigim, kiz arkadasi ile birlikte iken yolda kaliyorlar. Araba ise kiz arkadasinin. Kiz ise ogrenci ve sinirli bir butcesi var. Sigorta zaten mecburen var ama arabanin cekilmesi, tamiri vs. surecinde kiza 200 dolar borc para veriyor. (Ikisi de bu paranin borc oldugu konusunda fikir birligi icindeler.) Para o kadar buyuk bir para degil, ama onemli degil. Bir sure sonra iliski bitiyor ve ayriliyorlar. Ancak ayrildiktan belirli bir sure sonra tanidigim kisi kiza mail atiyor ve borcunu geri istiyor. Cevap gelmiyor. Iki hafta sonra yeniden mail atiyor. Yine cevap yok. Bu kez telefonla deniyor, kiz telefona cikmiyor. Ucuncu bir mail atiyor. Kiz "bir daha rahatsiz edilirse 'restraining order' (turkcesi aklima gelmedi) icin mahkemeye basvuracagini" soyluyor. Tanidigim kisi ise rahatsiz etmek gibi bir niyetinin olmadigini, sadece parasini geri istedigini soyluyor. En son duyduguma gore, kiz restraining order cikartmis.

Boyleleri de var. Bilmem boyle bir bu duruma ne tur cozumunuz olur:)

Serhad dedi ki...

Merhaba T'Pol;

Borç para verme konusu gerçektende bizim toplumumuzda bir sorun.

Ben şahsen dostlarıma borç vermemeye çalışırım. Artık kendini finanse etmek eskiye nazaran çok daha kolay. Hiçbir neden göstermeden maaşınızı aldığınız bankadan maaşınızın 2-3 katı kadar parayı cazip faizlerle alabiliyorsunuz.

Sizinde söylediğiniz gibi bizde borcunu istemek zamanı gelmişte olsa büyük ayıp.

Bence arkadaşınız kırıcı olmadan borcunu istemeli eğer karşı taraf bunu yanlış anlasa bile çok birşey kaybetmez. Borcunun arkasında duramayan bir kişiyle ilişki ileride elbet bozulacaktır diye düşünürüm.

Unknown dedi ki...

bence de borcu istemekte bir sakınca yok. ben borç aldım mı ne zaman ödeyeceğimi söyler ve ne yapar eder o tarihte öderim. o nedenle diğerlerinden de bunu beklerim. bir de konser vb. bilet paralarında benzer sorunlar olur. 7-8 kişilik bir organizasyon yaparsınız bir kaç kişi bilet parasını vermeyi unutur. bunu da istemekten çekinmemek lazım.

ilerya dedi ki...

1 - süre yoktur,
2 - ayıp olur,
3 - sevdiğini paylaşmak her zaman rahatsızlık verir,
4 - mantık uzayda,duygu ise yerkürede gecerli bir kavramdır,

final
- vermeyin o zaman kardeşim,,, borçlu zevk-i sefa içinde, alacaklı pigment eksiltmekte,
- verirseniz de unutacağınız miktarı verin ,,,

DaesAgelmar dedi ki...

Borç alıp verme durumu biraz sosyo kültürel biraz da prensiplere bağlı olarak değerlendiriliyor. Benim gibi orta halli bir esnafın çocuğu olarak borç alıp vermede iki kural geçerlidir:

-Borç alınırken geri ödenecek tarih ve zaman kesinlikle belirtilmeli
-Geri ödeme mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.

Eğer iki durumda gerçekleşmiyorsa ya ölmüş yada hapse girmiş olmak lazımdır. Tabi bunlar benim çocukluğumda idi.