24 Temmuz 2007 Salı

Radikal'den bir kose yazisi

Bugunku Radikal Gazetesinde Mahfi Egilmez'in yazisindan bir bolumu aktariyorum:

"Şimdi AKP'nin önünde cumhurbaşkanlığı seçimi konusu var. Bundan önce gerek Merkez Bankası başkanlığı seçiminde ve gerekse sonuç alınamayan cumhurbaşkanlığı seçiminde sergilenenden farklı bir yaklaşımla AKP bu seçimi aşmayı başarırsa o zaman kısa sürede ekonomik üst yapıda hızlı bir değişim izleyeceğimizi sanıyorum. Bu değişimin ilk işaretleri zaten seçimden önce gelmeye başlamıştı. Seçim sonuçlarının böyle olacağı tahminine dayanan yatırımcılar tek parti iktidarına yatırım yaparak tavırlarını ortaya koydular. Bundan sonra Türk Lirası'nın daha fazla değerleneceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi sorunsuz geçilir ve dışarıda da bir kriz olmazsa bu yıl bitmeden 1 YTL = 1 USD paritesini görebiliriz. Borsa da yeni rekorlara koşar. Önümüzdeki dönemde AKP'nin özellikle daha da artacak olan doğrudan yabancı yatırımların da desteğiyle ekonomik düzenlemelere devam etmesi, yapısal reformları tamamlamaya çalışması ve biraz da seçim ekonomisi nedeniyle açılan bütçeyi toparlaması gerekiyor. Bana sorarsanız AKP siyasal açıdan en kritik döneme giriyor. Bu kadar büyük bir seçim başarısından sonra popülizme sapmadan reformcu havayı koruyarak ekonomide atılım yapmaya devam etmek oldukça zordur. "

Acikcasi ben son cumleyi yazinin basi ile iliskilendiremedim. Gorunen o ki AKP'nin ekonomi konusunda basarli olmasi icin gereken hersey var, secimi de kazanmislar, onlerinde bir 5 yil daha var. Simdi neden populizme sapsinlar ki? Kaldi ki gecen secimden sonra bunu basarmadilar mi? Anlamadim ben.

Secimler Geride Kaldi

Evet beklenen oldu AKP yeniden tek basina iktidar oldu. Beklenmeyen oy oranini bu olcude artirmasiydi sanirim.

MHP'nin de meclise girmesi yeni donemde baraj konusunu Bagimsiz adaylarla asan DTP'lileri dengelemek acisindan iyi bir sonuc bence. Kim ne derse desin iyi oldu.