14 Ocak 2009 Çarşamba

You Can Do It! The Boomer’s Guide to a Great Retirement -I

Amerika’da emeklilik ve sağlık sigortası, büyük oranda bireylerin kendi çabalarına kalmış bir şey. Yaşlılıkta evde ya da bir sağlık kuruluşunda bakım gerektiğinde emeklinin birirkimlerine neredeyse el konuluyor. Bu nedenle birçok kişi çocuklarına miraslarını vergi problemi yaratmayacak miktarlarda yıllar boyunca peyderpey vermeye çabalıyor. Neyse bunlar onların sorunları…

Bu kitabın beni ilgilendiren tarafı Amerikalıların şimdilerde uğraşmak zorunda oldukları konularla bizlerin de bundan sonra uğraşmak zorunda olmamız. Bu nedenle bu konulara merak sarmış durumdayım. Kitap sayesinde yatırım stratejilerinden, yaşlanan ebeveynlerin sağlık sorunları ile ilgilenmeye, sahip olduğum birikimi kontrol altında tutmağa kadar pek çok konuda fikir sahibi oldum. Emekliliğin hiçbir iş yapılmayan bir tembellik dönemi olmaması gerektiğini, insanın hayatını dolduracak anlamlı meraklarının olması gerektiğini öğrendim. Kişinin part-time veya kısa dönem sözleşmeli işler yapmak suretiyle gelirini destekleyebileceğini, hala bir işe yaradığını hissederek, çabuk yaşlanmayacağını anladım.

Etrafımda BES yaptırmış olan ama portföyünden bihaber olan arkadaşlar var. Birikimlere yani, zaten zorlukla biriktirdiğiniz 3-5 kuruşa sahip çıkmak ve maksimum getiriyi elde etmeye çalışmanın başlıbaşına bir iş olduğunu herkesin bilmesi lazım.

Kitabın ilk bölümünde emeklilik için tasarruf etmeye erken başlamayanların pişmanlık duymak ve finansal durumları ile yüzleşmekten kaçmak yerine kontrolü ele alıp, bundan sonra doğru adımları atmaları üzerinde duruluyor. Başlamak için önerilenler şöyle:

1. Kazandığınızdan azını harcayın, birikim yapın.
2. Birikimlerinizi akıllıca değerlendirin. (Ekonomik ve finansal terimlerden korkmayın, onların ne olduklarını öğrenin. Yatırımlarınıza nasıl yön vermeniz gerektiğini anlamaya çalışın. Örneğin BES yaptırdıysanız, tüm kesintileri, portföyünüzün nelerden oluştuğunu ve bunun sizin risk algılamanızla uyumlu olup olmadığını öğrenin. Okuyun, çalışın).
3. Borçlarınızdan kurtulun. (Borçsuz ev almak oldukça zor ama ev borcunuzu mutlaka çalıştığınız yıllarda bitirmeye bakın. Kredi kart borcu asla yapmayın).
4. Finansal problemlerden kaçının. (Sigortaları öğrenin. Kısmen iş yapamaz duruma gelseniz ya da evinizde yangın çıksa yeteri kadar sigortanız var mı? Artık pek çok çeşit poliçe var. Bunları öğrenmek ve uygun poliçelerle birçok problemi elimine etmek elinizde.)
5. Aktif bir yaşam sürün ve sağlığınızı koruyun. (Sigarayı bırakın, sağlıklı bir kiloya inin ve egzersizi yaşamınızın parçası haline getirin).

Öncelikle sağlam bir temel tasarlayın: Yeteri kadar sigortanız olduğundan emin olun ve her ay belli miktar parayı otomatik olarak tasarruf hesabına aktarın.

Daha sonra yatırım yaptığınız enstrümanlara dikkat edin, değişen ekonomik koşullara göre ayarlamalarınızı yapın. Ev borcunuzu ve diğer borçlarınızı ödeyin.

En sonunda ise ne zaman ve nerede emekli olmak istediğinizi düşünmeye başlayın. Gerçekten küçük bir sahil kasabası size göre mi? Bunları emekli olma kararını vermeden evvel test etmeye çalışın.

Devamı bir sonraki yazıya...