1 Ocak 2010 Cuma

Tasarruflar... Devam!

Senenin ilk yazısı ve evet yine Tasarruflar, tasarruflara devam diyorum.
Geçenlerde Tasarruflar başlıklı bir yazı yazmıştım. Serdar isimli bir okuyucum şu yorumu bırakmış: "sevgili t'pol,

diyelim ki sizin gibi tasarruflarımızla bir ev sahibi olduk, üstüne acil durum fonumuzu biriktirip kenara koyduk, peki sonra, sırada ne var?

tasarruf etmeye devam edip, bu birikimler belli bir tutara ulaşınca bir ev satın alıp kira geliri mi elde etmek, yoksa birikimlerimizi para piyasalarında mı değerlendirmek daha akıllıca?

Bir de merak ettiğim siz kendiniz için belli bir yaşam süresi belirlediniz mi? yani misal 55 yaşında emekli olurum, 80'e kadar yaşarım, 25 senelik emeklilik için şu kadarlık bir birikime ihtiyacım var trazı bir plan yaptınız mı"

Sırayla yanıtlayayım.

1. Eviniz var, acil durum fonunuz da oluştu. Öncelikle bravo muhteşemsiniz, tebrikler! Sırada mali disiplini elden bırakmadan tasarruf etmeye devam etmek var.
2. Ben bir kişinin toplam tasarruflarının gayrimenkul, mevduat, borsa, tahvil/bono, BES'den oluşmasını öneriyorum. Yani tüm paranızı aynı yatırım tipinde tutmamalısınız. Gayrimenkul alırken ev yerine dükkan almayı düşünebilirsiniz. Gelir vergisi avantajı var. Bunu daha sonra detaylı olarak yazarım.
3. Kendim için yaşam süresi tahmini yapmaya çalıştım. Bunu yaparken de şu iki web sitesini kullandım: The Living To 100 Life Expectancy Calculator ve MSN Life Expectancy Calculator. Bunlardan birinde 82, diğerinde ise 87 yaşına kadar yaşama ihtimalim olduğu ortaya çıkıyor. Kendi hesabımı yaparken 90 yaşı üst sınır olarak belirledim. Eskaza bu yaşı geçecek olursam diye "B Planım" şu: 80 yaşından sonra gayrimenkullerimi bir vakfa bağışlamak, karşılığında da bakıma muhtaç duruma düşersem ömür boyu bakılma taahhüdü almak. Bunu yapan ve bakım evi hizmeti veren vakıflar var. Çocuklarım olmadığı için zaten malımı bağışlamam iyi bir hareket olur.
4. Esasında çalışabileceğim bir işim olduğu takdirde 60 yaşına kadar çalışmak istiyorum. Yani beni 30 yıllık bir emekli hayatı bekliyor olabilir. SGK'dan alacağım emekli maaşı 1600 TL. Bunu Ali Tezel'e hesaplattığım için rakam bugün için doğru. SGK iyice iflas eder de bu emeklilik maaşı ödenemez hale gelirse kötü tabii. Tahminimce bugünün koşullarında ayda harcayacak 2500-3000 TL param olursa rahat ve maddi sıkıntısız bir emekli hayatım olur. Çabalarım bunu sağlayacak maddi ortamı yaratmak yönünde.

Parayı para piyasalarında değerlendirmekten kasıt VOB, Forex falansa aman derim. Bunlara bulaşılmasını tavsiye etmem. IMKB 30 hisselerine ufak ufak yatırım yapın, borsa çıksa da düşse de umursamayın. Hedef uzun vade!

Daha evvel Ekonomi Türk'te yayınladığım şu yazımı okumanızı öneriyorum.

30 Aralık 2009 Çarşamba

400. Yazı: 2010


Senenin son, benim 400. yazım olsun dedim.

Blog'u başlatırken bu kadar çok yazı yazabileceğimi hiç düşünmemiştim. Genelde iyi bir okuyucu olmama rağmen, yazı yazmak konusunda istikrarlı olabileceğimi hayal dahi etmemiştim. Esasında istediğim ölçüde istikrarlı da olamadım ama 400 yazı dile kolay... İçlerinden 10 tanesi birilerinin işine yaramış, ilham vermiş olsa kardır öyle değil mi?

HERKESE MUTLU, SAĞLIKLI, BOL KAZANÇLI, KEYİFLİ BİR YENİ YIL DİLİYORUM! TÜM SEVDİKLERİNİZ SİZİNLE, HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN!
Yeni yılın ilk yazısında buluşmak üzere...

Kardeş Blog: Tutumluyuz

Bugün kardeş blog Tutumluyuz'da konuk yazar oldum. Bilginize...

Ekonomi Türk'e veda ettim ama...

Malum arada bir Ekonomi Türk Blogunda da yazılar yazıyordum fakat sevgili Ekonomix, blogunu Dr. İnan Doğan diye bir arkadaşına devretti. Blog'un yeni sahibi de haklı olarak kendi kurallarını getirdi. Liability konuları nedeniyle yazarlara gerçek kimliklerini en azından kendisine açıklamaları gerektiğini söyledi. Gerçek kimliğimi açıklamak istemediğim için ben de blogdan ayrıldım. Ancak, tüm okuyucularıma bu blogu takip etmeyi sürdürmelerini hararetle öneriyorum. Dr. Doğan şimdiden blogun yeni çizgisi hakkında fikir edinmemizi sağlayacak bazı yazılar yayınladı.

Ekonomi Türk Blogu'na önümüzdeki dönemde başarılar diliyorum. Severek izlemeyi sürdüreceğimden eminim.

27 Aralık 2009 Pazar

Yeni Yıl Yaklaşırken...

Oturdum yazdım yazdım yazdım ve sonra baktım ki yazı pek kasvetli, pek sıkıntılı oldu, siliverdim hepsini...

Yeni yıl herkese sağlık, bol kazanç ve keyif getirecek. 2010, 2009'dan çok daha muhteşem olacak. Sıkıntılar son bulacak, yeni girişimler başarılı olacak.

İyi olacak... İyi olacak...

Teşekkür Ederim

Dünkü ricama yanıt veren tüm okurlara teşekkür ederim. Belki de benim kullandığım bir yazılımın ayarlarında sorun var. Biraz daha uğraşmam gerek anlaşılan. Google Chrome'u da deneyeceğim.

Tekrar çok teşekkür ederim!