11 Aralık 2013 Çarşamba

Internet'ten Alışveriş

Alışveriş bir çok insan için ihtiyaç gidermekten ziyade eğlence ve kendini oyalama, tatmin etme aracı hakline geldi. Tüketim çılgınlığı sadece bizim milleti değil, dünyanın dört bir yanını sarmış durumda.

Internet de uzun zamandır alışveriş için uygun bir mecra haline geldi. Doğrusu ben de Internet'ten kitap, giysi, ayakkabı, elektrik süpürgesi, DVD Player, tost makinesi, ev eşyası, elektronik cihazlar, gıda ve temizlik malzemesi gibi şeyler aldım.

Esasında hala elime almadığım, gözümle yakından görmediğim bir şeyi sipariş etmekte zorlanıyorum. Bazen de bir dükkanda görüp, inceleyip, beğendiğim bir şeyi, Internet'te araştırma yapıp, en uygun fiyata geleni bulduktan sonra sipariş etmeyi tercih ediyorum.

Kabul ediyorum ki, Internet işleri kolaylaştırıyor. Özellikle de fiyat araştırması yapmak için çok ideal bir ortam. Ancak, bu kolaylığı suistimal edip, sermayeyi kediye yüklemek fevkalade olası.

Ben olsam;
1. Gerçekten ihtiyaç olmayan ve bütçelemediğim hiçbir şeyi almam.
2. Kredi kartı bilgilerimi kolaylık olsun diye Internet satış sitelerinde kayıtlı tutmam.
3. Mümkün mertebe sanal kart kullanmaya gayret ederim.
4. Boş vakitlerimde Internet Alışveriş sitelerini gezmem.

İş yine dönüp dolaşıp, ihtiyaç olmayan şeyleri almamaya, para konusunda disiplinli davranmaya geliyor.

9 Aralık 2013 Pazartesi

Tasarruf Sebebi 3: Gelecek için Yatırım

Eskiden insanlar emekli olurken uzun yıllar aynı şirkette veya devlette çalışmış oldukları için ciddi bir ikramiye alır, bununla da ev alırlardı. Bağlanan emekli maaşı da emeklileri ölene kadar kıt kanaat de olsa geçindirirdi.

Zaman değişti ve artık emekli maaşları gitgide değerini yitiriyor. Dolayısıyla, ilave bir pasif gelirle desteklenmeleri gerekiyor. 2003'te hayatımıza giren Bireysel Emeklilik Sistemi bu ilave gelir için bir fırsat yaratıyor. Ancak, doğal olarak çok yeni bu sistemle ilgili şüphelerimiz var.

Öncelikle anlamamız gereken konu şu: BES'te biriken para kendi biriktirdiğimiz ve risk iştahımıza göre seçtiğimiz fonlarda değerlendirilmesini sağladığımız kendi paramız. Bu sistemden emekli olduğumuzda ya para bitene kadar düzenli ödeme talebinde bulunacağız, ya toplu paramızı alıp çıkacağız ya da bu ikisinin karşımı bir seçeneği değerlendireceğiz. Ömür boyu gelir diye bir şey yok.

Sistemi teşvik etmek üzere Devletin yapmakta olduğu mevcut katkı da cazip ve ne kadar süreyle yapılacağı belli değil. Dolayısıyla mümkün olduğunca devlet katkısını maksimum seviyede almaya çalışmak lazım

Benim 2004'ten beri düzenli olarak para yatırdığım ve %50'si Yüksek Riskli, %50'si Orta Riskli fonda değerlenmekte olan bir BES hesabım var.

56 yaşına geldiğimde BES'te biriken paramı aylık gelirime destek olarak kullanmak niyetindeyim. Hepsini çeker miyim yoksa ayda belli bir meblağ olarak mı alırım henüz bilmiyorum BES uygulamalarının 2023'teki durumuna bakıp, karar vereceğim.

Öte yandan yapacağımız gayrimenkul yatırımları ile de kira geliri elde edebiliriz. Bu da emekli maaşlarımızı destekler. Benim yaklaşık 3 yıl evvel aldığım mütevazı bir dairem ve buradan elde ettiğim bir kira gelirim var. Bu evi alırken çok büyük kısmı peşin olarak tasarruf edilmiş bir meblağdı. 36 ay için 40,000 TL'lik 3 parçaya bölünmüş tüketici kredisi çekmiştim. Kardeşim ve eşi bankacı olduklarından tüketici kredisi kampanyalarının avantajlarını inceleyerek krediyi üçe bölmemi önermişlerdi. Tüketici Kredisi faizleri o dönem %11 ve %12,75 arası idi. Mayıs 2014'te bu borcumun tamamı kapanıyor.

Tüm bunların dışında döviz, hisse senedi, vadeli mevduat ve az miktarda altın içeren bir yatırım sepeti tutuyorum. Bunu çok küçük meblağlar halinde ve yavaş yavaş yapıyorum ve o yüzden de buradaki birkimim oldukça mütevazi.