6 Ocak 2014 Pazartesi

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Otomobil sahibi olmak memlekette ciddi külfet. 2010 Temmuz'unda tescil edilen ve 1400 cc motoru olan aracımın yıllık vergisi 644 TL. Trafik Sigortası, Kasko, bakım, benzin derken paralar cepten uçup gidiyor. Son gelen ÖTV zammı ile birlikte otomobil sahibi olmak iyice zorlaştı.

Uzun yola seyahate otomobille gitmeyi seviyorum. Annemi Ankara'dan getirip, götürmek, onunla tatile çıkmak için de araba büyük kolaylık sağlıyor. Kapının önünde aracımın olması, işlerimi kolayca halledebilmem, emekli olduğum için İstanbul trafiğinden kaçınabilmem de bana avantajlı geliyor. Ancak bu durumun sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişelerim var.

Arabamı kısa vadede yenilemeyi düşünmüyorum. Uzun süre kullanmayı umuyorum ama elbette mümkün olup olamayacağını bilmek güç. Bazen günlük kiralanan araçlar ilginç geliyor. Bugün gittiğim bir AVM'de Yo-Yo araç kiralamayı görünce acaba bu tür bir hizmet benim için anlamlı mı diye düşünüyorum ancak oturup da hesap yapmadım. Uzun yol seyahatleri için de normal oto kiralama yapılabilir.

Neyse daha bunları düşünmek için erken sanırım...


5 Ocak 2014 Pazar

Kiracı evimi boşaltacakmış

Birkaç gün önce Ankara'daki evi almama ve kiracı bulmama yardımcı olan emlakçı arayıp, kiracımın çıkacağını haber verdi. Kiracının beni değil de onu araması hoşuma gitmedi. Neticede sorumluluğu bana karşı.

Şimdi olacakları tahmin edelim: Bu ayın kirasını ve muhtemelen gelecek ayın kirasını ödemeyecek. Zaten geçen ayınkini de ayın 15'inde ödemişti. Böylece güvence parasını kendince geri almış olacak. Eğer evime hasar vermişse beni zor durumda bırakacak. Gerçi emlakçı ayın 15'i gibi çıkacağını söyledi ama bilemiyoruz tabii. Aklıma gelenin başıma gelmemesini umuyorum.

Evi alalı henüz 5 yıl olmadığı için satmanın büyük dezavantajı var. Gerçi kanun değişecek bundan sonra 5 yıldan sonra satarsanız da vergi doğacak ama yasa tasarısına baktım, yine de 5 yıl sonra satmak avantajlı olacak gibi. Dolayısıyla 2016 Mayıs'ından evvel evi satmamak benim avantajıma. Umarım yeni kiracı düzgün ve zamanında ödeyen biri çıkar.

Gelişmeleri yazarım abkalım tahminlerim doğru çıkacak mı?