5 Nisan 2012 Perşembe

Finansal Konuları Paylaşmak

İnsanlar yaşarken hayatın günlük sarmalı içinde geleceği, sağlık sorunlarını, hele ki ölümü hiç düşünmüyor. Finansal konular genelde evdeki tek bir kişinin sorumluluğu oluyor. Kimi kontrol hastalığı nedeniyle bu konuları paylaşmıyor, kimi bu işleri bir yapan varken bulaşmak istemiyor, kimi umursamıyor vs. vs.

Ne zamanki bu işlere bakan kişi beklenmedik bir anda hayatımızdan çıkıp gidiveriyor, o zaman bu işleri bilmemenin verdiği rahatsızlık ve panik geride kalanları sarıveriyor.

Ailenin finansal işleri ile ilgili olarak ailede birden fazla kişinin haberi olmalı. Dokümanlar belli bir yerde, düzenli olmalı, gereken açıklamalar dosyanın başında detaylı bir şekilde tutulmalı.

Banka hesap numaraları, kredi kartları, taksitler, krediler ve varsa elden alınmış borçlar detaylı şekilde ve belli bir metodla takip edilmeli. Hele elden alınmış ve belgesi olmayan borçlar geride kalanların en büyük kabusu olabilirler.

Eğer bekarsanız, maddi detaylarınızı en az yılda bir kez toparlayın ve bir yakınınızla paylaşın. Ben her yıl bir kez kasamda ne dokümanlarım var, hangi bankalarda hangi hesap numaralarım var, hangi kredi kartlarını kullanıyorum, otomatik ödemelerim ve diğer ödemelerim nelerdir diye bilgilerimi toparlayıp, kardeşimle paylaşırım. Genelde bu bilgiyi yüzünü ekşiterek alır ve ölümü düşünmem hoşuna gitmez ama hayatın gerçeği bu. Benden sonra kimsenin paniğe kapılmasını istemem.

Yaşam da ölüm de biz insanlar için. Hal böyleyken geride kalanların acısına gereksiz endişeyi eklememek lazım.

Hayat falsolu toplar atıyor...

Çok kısa bir süre önce bir yakınımızı, çok yakınımızı kaybettik. Geride kalanlar hala şoku üstlerinden atamadılar. Şu günlerde onlara destek olmak, ileriyi görebilir hale gelmelerini sağlamak gerek. Bu süreçte elbette elimizden geleni yapacağız.

Uzun zamandır yazmıyorum. Söz mü bitti, heves mi bitti bakıyorum ama anlayamıyorum.

Blogumu para kazanan bir blog yapmak istiyorum ne zamandır fakat bu gerçek bir iş. Hem üstünde uzun uzadıya düşünmek gereken bir iş, hem de planlı ve sistematik bir şekilde trafik çekmeyi becermeyi gerektiren bir iş. Enerji gerek bana.