27 Mayıs 2011 Cuma

Tercih Meselesi

Dün yeni ev için almam gereken minimum eşyanın tamamını satın aldım. Hayli hafiflemiş (!) olarak eve döndüm. Annemle sohbet ederken, bazı ihtiyaçlar daha gündeme geldi. Bunlar benim 2. derece önem atfettiğim ve de kısa vadede almayı planlamadığım eşyalar. Anneme bunları henüz alamayacağımı söyleyince afalladı ve "paran mı bitti?" dedi. Paramın bitmediğini ama bütçemde bu iş için ayırdığım paranın bittiğini söyledim. "Nasıl yani?" dedi. Ben de ona yazın tatil yapmak için bütçe yaptığımı, ilave eşyaları alırsam tatil yapamayacağımı, tatilden de vazgeçmek istemediğimi anlattım. Anneme bu durum biraz tuhaf geliyor ama benim önem verdiğim şeyler farklı.

Annem acelecidir. Herşey hemen olsun bitsin ister. Benim yerimde olsaydı eminim tüm eşyayı alır, evi dayar döşer ama sonra da tatil yapmayı düşünmezdi. O evinin düzgün, rahat ve kullanışlı olmasını bense, keyfimi, tatil yapmayı ve sevdiğim şeylere para harcayabilmeyi önemserim.

Yıllar evvel yeni bir iş için İzmir'e gitmiştim. Bir yıl boyunca salonda tek bir TV koltuğu, bir televizyon ve de 3 minder ile yaşadım. Ertesi sene bir kanepe satın aldım. Çok uzun süre böyle idare ettim ama o arada güzel seyahatler yaptım.

Kaynaklar kısıtlı. O halde en doğrusu kaynakları en çok önemsediğimiz şeyler için kullanmak. Örneğin rahmetli babam için benim ve kardeşimin eğitimi herşeyden önemli idi ve o da bunun gereği neyse onu yaptı. Bizim iyi birer eğitim almamız için pek çok fedakarlıkta bulundu.