5 Haziran 2008 Perşembe

Meyve Sebzeyi muhafaza etmek

Tek başına yaşayan ve sağlıklı yemek yemek isteyen biri için en önemli sorunlardan biri sebze meyveyi muhafaza edebilmek galiba. Yeşil sebzeleri saklamakta hep zorlanmışımdır ama sanırım çaresini buldum. Bu aynı zamanda bir tutumluk ipucu. Hafta sonu büyük marketlerden birinde içinde ızgaralı plastik bir kutu buldum. İki boyu vardı, ikisini de aldım. Küçük olanı bir kilo kiraz alabiliyor. Dolayisiyle büyüğü bayağı kocaman. Roka ve semizotlarını iyice yıkayıp, süzüp, mümkün mertebe sularını aldım. Sebzeleri kaba iki parça kağıt mutfak havlusu ile birlikte koydum. İnanılmaz ama bu kez sebzelerimi çürütmeden tüketebildim! Marketlerdeki sebze meyveyi beğenmiyorum. Mümkün olursa, pazara gitmeyi seviyorum. Azar azar dahi olsa bir sürü çeşit alınca ciddi şekilde israf oluyordu.

Tabii vitamin değeri kalmıyordur muhtemelen bunların ama zaten boşa gidip atıldıklarında da vitamin değeri olmuyordu:)

1 Haziran 2008 Pazar

Diyet Motivasyonu - 2

Kendimi motive tutmak için birkaç şey daha yapıyorum, onları da paylaşmak istedim:

1. Burada blogda yazıyorum,
2. Kilomu her ölçümde yani haftada bir Excel'de kaydediyorum ve bir grafik olarak izliyorum. Son dönemde buna bir de trend çizgisi ekledim. Trend çizgisinin aşağı doğru gidiyor olması da büyük motivasyon doğrusu:)

Eskiden diye siteleri ya da bloglarına da bakıyordum ama bundan vazgeçtim. Zira bu sitelerde yazanlar çoğunlukla perhizi bozup, bu kaçamaklara kılıf uyduran ve kendilerini iyi hissetirecek yazılar yazıyorlar. Bu durumun beni de kaçamak yapmaya teşvik ettiğini fark ettim. Bunları izlemekten vazgeçtim.

Biraz önce yarınki yemek çantamı hazırladım:
1. Sabah kahvaltısı olarak, iki dilim tam ekmek arası beyaz peynir, biraz yeşillik.
2. Öğlen yemeği için z.yağlı fasulye, bir dilim ekmek ve 1 küçük yoğurt koydum.
3. Ikindi kahvaltısı için kiraz, bir ufak yoğurt ve yanında birkaç kaşık müsli.

Akşam yemeklerim için esmer, kabuklu pirinçten bir pilav yapıyorum. Vücuttan su atmak için bu da gerekli bir besinmiş. Z.yağlı yaptığım için kolayca yanımda götürebiliyorum, ayrıca ısıtmaya gerek duymadan tüketebiliyorum.

Eğer akşam geç vakte kadar çalışacak olursam, öğlen yemeğimin benzerini dışarıda bir yerden bulabilirim. Bu hafta sebze ağırlıklı yemem lazım.

Sağlıklı beslenmenin cüzdan için de faydaları var. Dışarıda yenen ya da kolayca eve ısmarlanabilen ağır ve pahalı yemekler azalıyor.

Diyet Motivasyonu

Okuyucularımdan biri diyete girmiş ve 1 haftada 900 gr. vermiş, kendimi nasıl motive ettiğimi sormuş. Birincisi kendisini tebrik ediyorum. Bir haftada 900 gr. tam olarak diyetisyenlerin önerdiği şey. 500 gr ve 1000 gr arası ağırlık kaybı diyetinizin sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Motivasyona gelince, gerçekten işin zor bölümü bu. Ben 40 yaşı aşmış birisiyim ve çok fazla kilom var. Bir gün fark ettim ki, yetmişlik insanlar gibi yataktan ya da koltuktan kalkarken ah-vah edip duruyorum, çabuk yoruluyorum ve hep belim ağrıyor. Bunlar benim için bir anda bir aydınlanma yarattı. 40'lı yaşlarda böyle olursam, sonra kimbilir ne olurum dedim kendi kendime ve ani bir kararla diyete başladım.

Motivasyonu kaybetmemek, ara versem dahi geri dönmek için en önemli sebebim diyetisyenim diyebilirim. Beni, hayat tarzımı, yeme tarzımı anlamak için çok çaba sarfetti. Kilo veremediğim veya diyete uyamadığım haftalarda bile olumsuz birşey söylemedi hep yüreklendirici şekilde davrandı. Bundan önceki diyetisyen maceralarından birinde diyetisyenin yüzündeki hayal kırıklığı hemen o anda perhizi bırakma sebebim olmuştu.

Bunun dışında ıskartaya çıkarttığım tam 9 tane pantolonum var. Ne zaman motivasyonumun azaldığını hissetsem, hemen onları aklıma getiriyorum. Ayrıca 8-10 kg. hayatımda ciddi değişiklik yarattı. Arabaya iner binerken bile daha rahat hareket ettiğimi fark ettim.

Bir de korkunç göründüğüm bir fotoğrafım var. Hevesim azalınca hemen o fotoğrafa bakıyorum.

Esasında çok sağlıklı besleniyorum ve hiç aç kalmıyorum. Bu da listemin tamamen bana göre hazırlanmış olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle de kendimi motive tutmam çok zor olmuyor ama işten istifa, yeni iş, tatil falan derken stresli günler geçirdim. Perhizi o yüzden bozdum ama çok da bozmamışım ki, kilo almamışım. Vücudumdaki suyu atmak için bol bol maydonoz, kiraz ve yeşil çay tüketeceğim. 2-3 kilo sonra çok rahat giyebileceğim birkaç yeni pantolonum var. Onları giymek için sabırsızlanıyorum.