1 Aralık 2008 Pazartesi

30 Kasım 2008 Pazar

Kurban Bayramı ve Yeni Yıl

Harcamaların artmasının beklendiği bir döneme giriyoruz. Kurban Bayramını sevdikleriyle geçirecek olanlar da, seyahat edecek olanlar da para harcayacaklar. Cebi delmeden güzel vakit geçirmek için birkaç ipucu önereceğim ama önce kısaca değinmek istediğim birşey var:

Bu mevsim sosyal yardımlaşmanın artması gereken bir mevsim. Kışın sadece yemek değil, giyinmek ve ısınmak da önemli olduğundan, bizler kadar şanslı olmayan insanları da düşünmeliyiz. Kurban Bayramı bunun için iyi bir vesile. Et dağıtmanın yanısıra, fakir insanların başka ihtiyaçları da olabilir diye düşünerek, giyilebilecek durumdaki eski giysilerinizi de ihtiyacı olanlara verebilirsiniz. Genellikle insanlar baharda gardrop temizliği yapıp, o yıl giymediklerini verirler ama esasında bu işi kış başı yapıp, giymeyeceğiniz şeyleri ihtiyaç sahiplerine daha vakitli ulaştırabilmeniz çok iyi olur. Hep bütçe yapmak lazım diyorum ya o bütçede yardımlara ve bağışlara da yer olmalı. Eğer ekonomik durumunuz henüz parasal yardım yapmanıza elvermiyorsa, zamanınızı başkalarına sunarak da yardım yapabilirsiniz. Bir çocuğun derslerine yardım etmek, yaşlı komşunuzun alışverişini yapmak da sorumlu hareketlerdir ve yardım kategorisine girerler.

Gelelim önerilere:

1. Hava nasılsa soğuk, sevdiklerinizle evde zaman geçirmeye ve yemeklerinizi evde yemeğe çalışın. Güzel donatılmış sofraları tutumlu bir şekilde hazırlamak imkanı var. Eğer kurban kesilecekse ve evde et olacaksa bunu ölçüsüzce tüketmemeli, belli bir sürede tüketecek şekilde plan yapmalı. Özellikle kemiklerin kaynatılmasıyla hazırlanacak bol et suyu ufak porsiyonlar halinde dondurulup, zaman içinde yemeklere, çorbalara lezzet vermek için kullanılabilir. Ben genellikle et suyu hazırlayacağım zaman içine bir soğan, biraz havuç ve varsa kereviz de atıyorum, çok enfes bir et suyu elde ediyorum.
2. Benim gibi kurbanı kesmek yerine bağış yapmayı tercih edenlerdenseniz, bayramda daha sebze ve beyaz et ağırlıklı sofralar kurabilirsiniz.
3. Çayın yanına dışarıdan birşeyler almak yerine ev yapımı kek, börek ve kurabiyeler bulundurabilirsiniz. Üstelik kalabalıkta bunları hep beraber hazırlamak da eğlenceli faaliyetlerdendir. Hazır ürünlere göre daha sağlıklı olmaları da cabası.
4. Scrabble, Tabu, Monopol gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Ben genellikle annemin bulunduğu masada Scrabble oynamaktan hiç hoşlanmıyorum zira eze eze hepimizi yeniyor. Sürekli bulmaca çözen biri olduğundan dağarcığı zengin, görüşü de çok keskin.
5. Dışarı sinemaya gitmektense, ailece izlenebilecek fimleri evde izlemek de gayet zevkli olur. Evde patlamış mısır yapmak da süper kolay ve kesinlikle çok ucuz.
6. Bayramda ya da yılbaşında hediye vermek adetiniz varsa, biblo, mum vs. gibi pek fazla işe yaramayan şeyler vermektense, kullanışlı ve hatta ihtiyaç olan şeyleri hediye etmeye çalışabilirsiniz. Bu biraz daha itina ve planlama gerektirebilir. Benim favori hediyelerim, kitap ve giysidir. Yaratıcılığınızı kullanıp, hediye sepetleri yapabilirsiniz. Mesela minik el havluları, birkaç paket değişik kokulu sabun ile ufacık bir sepet yapabilirsiniz. Midesine düşkün bir kişi için şık bir şişe zeytinyağı, birkaç kutu ot çayı, bir paket çikolata, ya da bisküvi ile farklı bir sepet hazırlayabilirsiniz. Tamamen bütçenize ve yaratıcılığınıza kalmış. Çocuklara ille oyuncak vermek istiyorsanız, küçük bir oyuncak, renkli kalemler ya da boya, belki şirin bir çift çorap veya eldiven/bere gibi ufak tefek ama işe yarar kombinasyonlarda bir sepet ya da başka işler için de kullanabilecekleri bir kutu hediye edebilirsiniz.

Herkese şimdiden güzel bir Bayram diliyorum.