18 Nisan 2012 Çarşamba

Bireysel Emeklilik

Son günlerde sözümona tasarrufu teşvik için Bireysel Emeklilik sisteminde bazı değişiklikler yapılıyor. Bu durum için Tüketici Finansman.Net'te güzel bir yazı yayınlandı.

Vergi matrahından indirim opsiyonunu ben kullanıyordum. Bu değişikliklerin bir nedeni de herkesin kullanmayışı imiş. İyi de kullanamayanlara bir çözüm sunmak varken kullananı cezalandırmak niye?

Benim BES'e zorunlu olarak para ödemem gereken 1 yıl 1 ayım var. 10 senem dolunca durumu gözden geçireceğim. Erken çıkmak niyetim yok ama bu sistemi ileride iyice oyuncak ederler mi diye tırsıyorum.

15 Nisan 2012 Pazar

Can Sıkıntısı Bütçeyi Deler! İnsanı hedefinden eder!

Okuyanlar bilir; bütçe benim için önemlidir. Son dönemde bütçemi delmekte olduğumu fark ediyorum. Bunun en temel sebebi de bazen içimden eve gitmek gelmediğinde dışarıda yediğim yemekler ya da sinema vs. türü ufak kaçamaklar.

Sağda solda dolanırken aslında çok da önemli olmayan ufak tefek ıvır zıvır alınabiliyor. Normalde yokluğunu hissetmediğiniz ama karşınıza çıkınca almayı düşündüğünüz şeyler...

Velhasıl bu sene ile ilgili bazı hedeflerim var ve finansal olarak bu hedeflere ulaşabilecek gibi görünmüyorum.

Çalıştığım yerde emekli olup çalışmak mümkün değil. Emeklilik hakkını kullanacaksanız şirketten ayrılmalısınız. Gerçi artık İstanbul'a dönmek istiyorum. Bu nedenle de zaten son dönemde tadı tuzu kaçan bu şirkette çalışmaya bayılmıyorum. Ancak, belli bir miktar para kenarda olmayınca malumunuz benim huzurum kaçar. Özellikle de hala yatırım için aldığım evin borcu varken.

Niyetim Ekim başı emekli olmaktı ama Ocak 2013'ü beklemek gerekecek gibi görünüyor. hatta belki de Nisan'ı. Zira bu evi kiraya vermem gerek. Kış mevsimi ev kiralamak için çok da uygun zaman değil.

Bu bekleme olayı canımı sıkıyor. Alternatifi çalışacak bir proje bulmak ya da İstanbul'da yeni bir iş bulmak. Fakat çok uzun zamandır piyasayı takip ettiğim halde dişe dokunur bir pozisyon karşıma çıkmıyor. Yine yaz dönemine giriyoruz. Bu dönem zaten iş değişikliklerinin zayıf olduğu bir dönem. Dolayısıyla, çok da umutlu değilim. Bütçeme sahip çıksam ve kaçamaklardan uzak dursam iyi olacak.