23 Temmuz 2009 Perşembe

Çocuklarınız ve Maddi Konular

Bugünkü yazımı EkonomiTürk'te okuyabilirsiniz.

Bir Büyük Üstad'la ortak yanımız...

HOY LU-LU

İsterim benim de acaip isimleri
Hiç duyulmamış zenci arkadaşlarım olsun.
Onlarla Madagaskar limanlarından
Çin'e kadar yolculuk yapmak isterim.
İsterim içlerinde bir tanesi
Vapurun güvertesinde, yıldızlara karşı
'Hoy lu-lu' şarkısını söylesin her gece.

Ve bir gün ansızın bir tanesine
Rastgelmek isterim
Paris'te...

Orhan Veli Kanık

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Promosyonlara değil, matematiğinize güvenin...

Bugün market alışverişi yaparken neden bilmem temizlik malzemeleri bölümünde gereğinden fazla dolandım. Yeni bir ürün var mı, hangi ürün kaça falan diye bayağı bir baktım. Esasında niyetim sadece çamaşır suyu içermeyen sıvı leke çıkarıcı almaktı. Her zaman aldığım markanın büyük şişelerinden ikisinin bir arada paketlendiği bir promosyon dikkatimi çekti ama 4 litre ürün almaya ihtiyacım yoktu çünkü bu tür ürünleri sadece doğrudan lekeye uygulamak için kullandığımdan çok az tüketiyorum. Daha ufak şişelere bakarken rakip ürünün 700 ml'lik en küçük şişesinin çok daha ucuz olduğunu fark ettim.

Dikkat edilmesi gereken bir husus da rakip ürünleri mukayese ederken mutlaka paket üstündeki miktar bilgisine bakın. Aynı miktar gibi görünse bile bazıları 400 gr, bazıları 500 gr olabiliyor.

Son zamanlarda konsantre ürünler hayatımıza girdi. Bunları kullanırken el alışkanlığınıza dikkat etmenizi öneririm. Gereğinden fazla deterjan kullanmayın. Çoğunlukla üreticinin ambalaj üstünde yer alan önerisi gereğinden fazladır. Yıkanacak eşyaların kirlilik durumuna göre kullanacağınız deterjanı minimumda tutmak hem cebiniz hem de çevre açısından faydalı olacaktır. Yazın tek bir kez giydiğimiz eşyaları hemen çamaşıra atıyoruz. Dolayısıyle aslında çok da kirli olmuyorlar.

Elde yıkanacak hassas giysiler için önerilen deterjanları fiyatları uygunsa alıyorum, değilse en ucuz saç şampuanı da kesinlikle aynı işi görüyor, haberiniz olsun. Aynı ucuz şampuanı eski bir diş fırçası ile uygulayarak spor ayakkabıları temizlemek için de kullanabilirsiniz.

Normalde büyük paketlerin daha ucuza geldiğini düşünürüz ama anlaşılan varsayımlardan uzak durup, matematiğe başvurmakta fayda var. İçecek promosyonlarına da aynı şekilde dikkat etmenizi öneririm.

21 Temmuz 2009 Salı

Sıkıntılı bir yazı... Ne diyeyim? Okumasanız da olur.

Bugünkü yazımı Ekonomi Türk'te okuyabilirsiniz. Okumayabilirsiniz de...