19 Temmuz 2008 Cumartesi

Elektrik ve su... Yine...

Tek başına yaşayan biri olarak pek az elektrik tükettiğimi söylemeliyim. Her ay faturam 150 kWh'ın altında gelir. A sınıfı enerji tüketen bir buzdolabım ve bulaşık makinem var. Çamaşır makinem çok eski ama haftada en fazla üç defa çalıştırıyorum, çoğunlukla sadece iki defa. Yeteri kadar giysim olduğu için asla yarı dolu çalıştırmam. Her zaman dolmasını beklerim. Tavandan aydınlatmayı sevmediğim için gece sadece 60 wattlık bir tasarruflu ampulun takılı olduğu abajur ile oturuyorum. Odadan çıkarken elektriği mutlaka kapatırım. Yazın fırını da fazla kullanmıyorum. Bu ayki tüketimim 146 kWh ve fatura tutarım 29.60 YTL.

Su konusunda ise maliyetten çok, su sıkıntısı ve küresel ısınma nedeniyle hassas davranmaya çalışıyorum ama yine de faturam bir türlü düşmüyor. Son dönemde elektriğe zam geldi biliyorum ama suya ne oldu anlamış değilim. Sıcak su ve Soğuk Su sayaçlarımız site yönetimi tarafından okunuyor ve tüketim bedelimiz hesaplanıp, bilgi notu olarak gönderiliyor. Aidatlarla beraber bunu da site yönetimine ödüyoruz. Geçen ay 2 metreküp sıcak, 3 metreküp de soğuk su harcamışım ve toplam 39.23 YTL ödemem gerekiyor. Her gün duş almaktan vazgeçecek değilim. Ne kadar dikkat edip fazla su akıtmasam da demek ki faturalarımı daha fazla düşüremeyeceğim.

Sadece elektrik ve suya ayda 70 YTL veriyorum. Ya 2 çocuğu olan standart bir aile ne yapar? Kimbilir onların faturaları ne kadar kabarıktır. Çocuklu ailelerde neredeyse her gün çamaşır yıkandığını biliyorum. Aynı anda birden fazla odada elektrik kullanılması da gayet doğal. Bulaşık makinesi de muhtemelen her gün çalışıyordur. Hayat zor. Herkesin üstüne düşeni yapması lazım. Artık bir kişinin çalışıp para kazandığı ve aileyi geçindirdiği günler geride kaldı.

13 Temmuz 2008 Pazar

Yakıt tasarrufu konusunda okuyucu desteği lütfen...

Son zamanlarda artan petrol fiyatları işe otomobille gidip gelenleri vurdu. Şirket aracı kullandığım için ve 200 litre limit bana fazlasıyle yettiği için bu konuya fazla kafa yormadığımın farkındayım. Yakıt tasarrufu konusunda bildiklerimi sayayım, gerisini de okuyucular ilave etsin dedim:

1. Sürat göstergenizin en üstünde yani saat 12:00 seviyesinde yazan sürat, aracınızın ideal süratidir. Uzun yolda bunun üstüne çıktığınızda daha fazla yakıt harcarsınız.
2. Uzun yola gitmeden önce yakıtınızı şehirde genellikle aldığınız istasyondan doldurun ve yolda da kıyıda köşede kalmış istasyonlardan benzin almayın. Çok insanın uğradığı büyük istasyonları tercih edin. Böylece kirli veya kaçak yakıt alıp, arabanızda büyük arıza çıkmasını önlemiş olursunuz.
3. Yeni teknoloji arabaların ısıtılmasını gereksiz kılıyor. Kışın dahi aracınızı çalıştırıp, yürüyebilirsiniz, ıstma işlemi gereksiz yakıt tüketimi demektir.
4. Aracınızın lastiklerini havasını mevsime göre uygun seviyede tutmanız yakıtı daha akıllıca harcamanızı sağlar.
5. Aynı istikamete giden kişiler birlikte seyahat ederse, herkes biraz tasarruf etmiş olacaktır.
6. Dur, kalk yapmak yakıt tüketiminin fazla olmasına sebep olur. Trafikten kaçınmaya özen gösterebilirsiniz. Mümkünse tabii...
7. Hafta sonu alışveriş ve diğer işler için uygun saati ve rotayı planlayabilir, trafiğe takılmadan daha az yakıt harcayarak işlerinizi halledebilirsiniz.
8. Şehirde yaşıyorsanız, kısa mesafeleri yürüyerek veya mümkünse bisikletle aşöaya çalışın. İlave egzersiz de olacağı için yakıt tasarrufunun yanında sağlık açısından da yararlı olacaktır. Ancak yazın çok sıcak saatlere dikkat edin.
Başka daha teknik öneriler varsa, okuyucal ilave ederse çok sevinirim. Benim yemek yapmam lazım:)