27 Aralık 2013 Cuma

Yazılara ara verdiğimde neler yaptım?

Bir önceki yazıma çok güzel bir yorum bırakan okurumdan aldığım ilhamla 2011-2013 arası hayatımda neler değişti bir özet geçmeye karar verdim.

En son 2012 baharında yazı yazmış, sonra da upuzuuun bir ara vermişim.

2012 Haziran'ında resmi olarak emekli olmaya hak kazandım. Ancak bütçesel nedenlerle ve emeklilik sonrası planlarım henüz hazır olmadığından iş yerimdeki huzurum kaçık olmasına rağmen, Eylül sonuna kadar dişimi sıktım. Aslında bir 6 ay daha çalışsam daha da iyi olacaktı ancak evimi, İstanbul'u, dostlarımı çok özlemiştim.

Emekliliğimi isteyip 2012 Ekiminde kendimi yeniden İstanbul'a attım. Bir danışmanlık şirketinde part-time çalışmaya başladım. Değişik bir hayat. Biraz seyahat etmeyi gerektiriyor ama yarı zamanlı olması sayesinde aşırı yorucu değil.

Ankara'daki evim şimdi kirada. O da ayrı bir macera. Kiracı bazı aylar gününde sorunsuz kira yatırırken bazı aylar aksıyor ve ben de paramı istemek zorunda kalmaktan hiç mi hiç hoşlanmıyorum. Bir ara evi satmaya niyetlendim ama doğru bir rakam elde edemeyeceğimi fark edip vaz geçtim.

İstanbul'daki evde bu yıl ciddi tadilat yapmam gerekti. Bununla ilgili aldığım dersleri bir sonraki yazıda aktarayım ama özetle banyomu tamamen yıktırıp, yeniden yaptırdım, panjurları söktürüp, pencereleri yeniledim, badana yaptırdım. Tabii bunların haricinde ıvır zıvır bir sürü masraf daha oldu. Ancak insan tadilata başlayınca durması zor oluyormuş onu anladım. Şimdi de mutfak, girişteki karolar, balkon ve laminat parkeler fena halde gözüme batıyor ama 2016'ya kadar bunlara ayıracak bütçemiz yok maalesef.

Bu arada Ankara'da can sıkıntısı ve stresten aldığım kiloları fazlasıyla geri verdim. Diyetisyene gitmeye devam ediyorum. Artık egzersiz yapabilecek duruma da geldim. Kendimi daha enerjik hissediyorum.

2013 değişik bir yıl oldu benim için.

22 Aralık 2013 Pazar

Arkanıza bakmadan kaçın!

Dün bir hata sonucu kendimi annemle birlikte bir alışveriş merkezinde buldum. Acayip bir kalabalık ve sözde indirimler! Yaklaşan yılbaşı nedeniyle herkes alışveriş derdine düşmüş. Bundan istifade eden perakendeciler de fahiş şekilde fiyatlandırılmış ürünlere sözümona indirim uygulamış gibi davranıyor. Bazı ürünlerin fiyatı gerçekten makul ama bunları da elinize alırsanız kalite sorunlarını kolayca görebiliyorsunuz.

Aşırı kalabalık ve bizi bir şeye bakarken gören tezgahtarların hemen yakamıza yapışması nedeniyle arkamıza bakmadan alışveriş merkezinden hızla uzaklaştık.

Kışlık bir bota, bir de siyah el çantasına ihtiyacım var ama yılbaşı sonrasını beklemeye karar verdim zira, daha makul fiyatlar bulabilmeyi umuyorum. Bir de kardeşimin eşine yeni görevi için hediye almak istiyorum. Sanırım bir gömlek ya da kravat alacağım. Bunun da acelesi yok ama kendisini bu hafta göreceğim için şimdi alsam daha iyi olur.

Eğer mutlaka yılbaşı öncesi alışveriş yapmanız gerekiyorsa size önerilerim var:

1. Mümkünse hafta sonu AVM'lerden uzak durun. Hafta içi imkanınız yoksa, hafta sonu erkenden çıkın ve mağazalar açılır açılmaz ilk 1-2 saati etkin kullanmaya çalışın.
2. 2 Al 1 öde tarzı kampanyaları dikkatle inceleyin. O üründen 2 adet almak gerçekten anlamlı mı?
3. Sırf almış olmak için işe yaramaz, ıvır zıvır hediye almayın. Madem para harcayacaksınız, gri hücrelerinizi işe koşup, gerçekten işe yarayabilecek bir hediye seçin. Mesela bana çok sevimli bir kitap ayracı hediye geldi. Çok da makbule geçti. Biblo gelseydi, bu kadar hoşuma gitmezdi zira zaten evin bu tür ıvır zıvırla dolu olmasından muzdaribim.
4.İNDİRİM sözcüğünün gözünüzü boyamasına izin vermeyin. Ürünü dikkatle inceleyin ve kalitesinden emin olun. Uzun süre kullanamayacağınız kalitesiz ürünlere para harcamayın.
5. İhtiyacınızı iyi tanımlayın. Nasıl bir ürün istiyorsunuz? Rengi ne olmalı? Dokusu ya da malzemesi nasıl olmalı? Birden fazla amaçla kullanabilir misiniz?
6. Sadece Kuru Temizleme gerektiren giyim eşyalarından kaçının.
7. Sonuncusu ve en önemlisi: Bütçenizi aşmayın! renk renk paketlerin cazibesi ve alışverişin sizde yarattığı geçici mutluluk hissinin ardından devasa bir kredi kartı yükü yeni yıla ağzınızda berbat bir tatla uyanmanıza sebep olur.