14 Haziran 2008 Cumartesi

Haftalık Menü Planı

Yeni iş yerimde limiti oldukça kısıtlı bir yemek kartı veriliyor ve kafeteryada çıkan yemek pek kaliteli değil. Kantin de idiotlar tarafından işletildiği için insan çileden çıkıyor. Kepek ekmeğe beyaz peynirli sandviç istiyorsun, beyaz ekmeğe domatesli, kaşarlı tost getiriyorlar... Etraftaki tüm alternatifler kebap veya fast food tarzı yani bana uymuyor. Bir tek ev yemekleri yapan yer var, oraya da her gün gitmek imkanı olmuyor. Hal böyle olunca en iyisi evden götürmek. Genellikle Çarşamba gününe kadar idare edebiliyorum fakat Perşembe, Cuma konusunda başarısızım. Eğer yemekleri akşamdan hazır edip, yemek çantama koyarsam ne ala, yoksa sabah imkanı yok hazırlayamıyorum. Zira geç kalınca park yeri kalmıyor. Bu da arabayı tamamen saçma sapan park etmek zorunda kalmak demek.

Neyse bu hafta azimliyim, yemek planı yapıp, alışverişi de ona uyduracağım. İşte mönü planım:

Sabah Kahvaltısı (her gün aynı) İki Dilim Tam Ekmek arasına geceden suya konmuş bir dilim Beyaz Peynir ve 1 Dilim füme hindi göğsü ve yeşillik.

Pazartesi-Salı öğle: Z.yağlı kabak yemeği, 1 ufak yoğurt, yeşillikler, 1 dilim ekmek
Çarşamba- Perşembe-Cuma: Z.yağlı biber, 1 ufak yoğurt, yeşillikler, 1 dilim ekmek

Muhtemelen bir ya da iki öğlen ev yemekleri yapan cafede de yiyebilirim.

Akşam yemekleri için bugünden artan çin yemeği, buzluktan balık ve karışık salata bu haftayı çıkartır.

Götürmesi kolay diye ufak yoğurtlardan almıştım. Yeni Fiyat Defterime işlerken fark ettim ki çok pahalılar! Bundan sonra yoğurdumu kendi plastik kaplarıma koyup götüreceğim. Fiyat defteri iyi fikirmiş gerçekten!

13 Haziran 2008 Cuma

Fiyat Defteri

Tutumluluk üzerine ne kadar blog okuyorsam hemen hepsinde bir fiyat defteri tutmanın önerildiğini gördüm. Bugüne kadar pek niyetlenmedim ama düşünüyorum da temel bazı malzemeler için farklı marketlerin fiyatları not edilebilir. Şöyle bir liste yaptım:

Çamaşır Deterjanı
Çamaşır Yumuşatıcı
Renkliler için Deterjan
Yün Şampuanı
Bulaşık Deterjanı
Bulaşık Tuzu
CİF
Normal Bulaşık Deterjanı
Tuvalet Kağıdı
Mutfak Havlusu
Ekmek
Yoğurt
Süt
Beyaz Peynir
Kaşar Peyniri
Dil Peyniri

Bunların dışındaki şeyler elime geçerse kaydederim ama temel olarak para tutanlar bu yukarıdakiler ve benim de temel gereksinimlerim bunlar.

Fazla et tüketmiyorum, sebze ağırlıklı besleniyorum bu nedenle et fiyatı takip etmeyi düşünmedim. Kalabalık aileler için hem et, hem de bakliyat fiyatları da bence takip edilmeli.

Önemli olan birim fiyatlar seviyesinde mukayese yapabilmek.

Evde çok az kullanılmış ufak bir ajanda buldum. Kullanılmış sayfaları temizledim ve gerisini fiyat defteri yapmaya karar verdim. Tıpkı klasörler gibi açılabiliyor ve sayfaları dilediğiniz gibi yerleştirebiliyorsunuz. Böylece alfabetik olarak bu defteri tutabilirim.

Genel olarak tutumlu olmak bana iki şey kazandırıyor. 1. Özgürlük, 2. Güven

Emekli olmak için gereken parayı ne kadar erken biriktirirsem, o kadar genç yaşta sadece sevdiğim işleri yapma fırsatını ele geçirebileceğimi biliyorum. Eğer bu bilince 40 değil de 20 yaşında varsaydım, şu anda zaten bu durumda olabilirdim. Ne yazık ki insan gençken 40'lı yaşları çok uzak zannediyor. Geçen hafta 41 yaşımı bitirdim. Nasıl oldu bilmiyorum. Bu yıl üniversite mezuniyetimin 20. yılı ve yine iş hayatına atılışımın 20. yılı. İnanması güç...

Neyse ki kendimi çok genç hissedebiliyorum:)

11 Haziran 2008 Çarşamba

The Complete Tightwad Gazette

Merakıma yenilip, Amazon'dan ısmarladığım The Complete Tightwad Gazette bugün elime ulaştı.

İşten çıkınca canım eve gitmek ve yemek hazırlamak istemedi. Bir yerde oturup, sağlıklı birşeyler yerim diye evimden çok uzak olmayan bir restaurantın önüne park ettim. Elime 958 sayfalık yeni kitabımı alıp, bir yere yerleştim. Tabii tutumluluk üzerine yazılmış bir kitap okurken ızgara sebze/peynir ve ana yemek olarak salata, üstüne filtre kahve'den oluşan basit bir mönüye 32,5 YTL bayılmak çok anlamlı olmadı ama geçtiğimiz yıllara göre dışarıda çok az yemek yediğim için bugünkü keyif kaçamağım çok da kötü sayılmaz belki...

Neyse, kitaba dönelim: Öncelikle şunu belirteyim, birçok fikir Amerikalılara hitap ediyor ama fikirlerden ilham alarak kendi stratejilerinizi oluşturabilirsiniz. Bazı fikirlerse oldukça beynelmilel. Fiyat Defteri tutmak, büyük miktarlarda alım yapıp, bunu paylaşarak ölçek ekonomisi yaratmak gibi... Tutumluluk konusuna meraklı olan kişilere çok hitap edeceğini düşündüğüm bir kitap. Bazı fikirleri asla uygulamayacak olsam da, yani mesela ikinci el mağazalarından asla alışveriş edeceğimi sanmam (büyük konuşmamak lazım tabii ama inşallah buna gerek duymam hiçbir zaman)ama yine de bu kitabı okumak oldukça eğlenceli.

Özetle tutumluluk konusunu ciddiye alanlar için güzel bir kaynak...

10 Haziran 2008 Salı

Sigortalar ve Vergi Avantajları

Eğer Bireysel Emeklilik, Hayat ya da Hayat sigortalarının türevleri şeklinde (ör: Garanti Sigorta'nın Garantili Yarınlar Sigortası) sigortalarınız varsa ve ücretli çalışıyorsanız, mutlaka ödeme belgelerinizi bordro memurunuza vermeyi unutmayın.

Unutmayın ki,ücretli çalışan ve poliçesini 7.10.2001'den önce almış olan sigorta sahipleri, ödedikleri primlerin, ödendiği ayda bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna ödenen primi ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmını gelir vergisi matrahından düşebilirler.

Ücretli çalışan ve poliçesini 7.10.2001'den sonra almış olan sigorta sahipleri, ödedikleri primlerin, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmını gelir vergisi matrahından düşebilirler.

Ücretli çalışmayan yani, beyana tabi gelir vergisi mükellefi olanlar, ödedikleri primlerin yıllık tutarının, beyan ettikleri yıllık gelirin % 5'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmını gelir vergisi matrahından düşebilirler.

Benim Hayat Sigortam, BES'im ve de Garantili Yarınlar Sigortam var. Bunların belgelerini her ay düzenli olarak bordro sorumlusuna veriyorum. Siz de unutmayın...