Pekala... Itiraf ediyorum en sevdigim yemeklerin basinda yaprak sarmasi geliyor. Iki yil oncesine kadar bu yemegi yapmasi cok zor bir is zannederdim. Sonra biraz sabirla hic de zor bir hikaye olmadigini gordum ve bu konuda ustalastim. Isin sirri iyi yaprak bulabilmekte, ici icinde malzemeden kacmamak gerek. Bol sogan, maydonoz, yagsiz kiyma, zeytinyagi ve bol pirinc ile gercekten super oluyor. Anneler yagli etten sarma yapsa da en yagsiz etten yapmak, yag ihtiyacini da doymamis bir yag ile gidermek daha saglikli. Yarim kilo yaprak icin yaklasik 750 gr. kiyma yeterli oluyor. Dun gidip guzelce etimi aldim. Yaptigim fatal hata, usenip de biraz uzakta olan buyuk pazara gitmemek, evime yakin kucuk pazara gitmek oldu.
Maalesef bu sefer yaprak konusunda cuvallamisim. Iki sefer yetecek kadar sarmayi guc bela yaptiktan sonra kalan eti, yuvarlayip pirincli kofte formatinda pisirdim. Porsiyonlara bolup dondurdum. Niyetim yapragi da boyle dondurmakti. Isten geldigimde buzluktan cektigim aluminyum kabi, ufak firina atinca, kisa surede aksam yemegi hazir oluyor. Cok pratik... Bu sayedede saglikli yemek firsatim oluyor. Neyse, anlasilan bir sure pirincli kofte yiyecegim:)
Bu arada blog sitelerinden birinde pancake ve waffle gibi kahvaltiliklarin onceden yapilip dondurulabilecegini okumustum. Bazen Amerikan usulu pancake/ akcaagac surubu kahvaltilik hosuma gider. Baktim evdeki yumurtalarin da vakti gececek, iki yumurtayi pancake yapmak icin kullandim. Bunlari da dondurdum.
Yarin aksam da aldigim fasulyeyi pisirirsem, bu hafta aksam yemekleri icin bayagi bir stogum olacak. Kiymanin kalanini da kavurup dondurdum. Kiymali makarna, chili, kiymali yumurta ya da cocukken babaannemin yaptigi kiymali ekmek yapmakta kullanabilirim. Sanirim hafta sonuna kadar sadece 1 kase yogurt almam gerekecek. Salata icin de cok malzeme almistim. Roka ve Akdeniz yesilliklerine oncelik verirsem, hafta sonuna kadar salata malzemesine de ihtiyacim yok. Buzdolabinda iki tane patates var. Bunlar uzun zamandir duruyor. Bu hafta onlari tuketmek gerek. Parmak patates seklinde dograyip uzerine biraz zyagi, biraz da baharat ekip, iyice karistiriyorum ki malzeme patateslere guzelce dagilsin. Sonra 15 dk kadar firinlayinca Voila! saglikli patates kizartmasi oluyorlar.
Biraz hareket etmem ve porsiyon kontrolune dikkat etmem gerekiyor. Kofteleri ufak porsiyonlar halinde dondurdum. Sebzeye agirlik vermeye, eti daha az tuketmeye calisacagim. Biraz da hareket edebilsem tam super olacak:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder