13 Şubat 2008 Çarşamba

Bir ikilemin eşiğinde…

Tasarruf edip, para biriktirmenin öneminden söz edip duruyorum. Bu konuda örnek alınacak şekilde davranmaya çalışıyorum. Çok yakın diğer bir Vulcan’lı arkadaşım da (ismi T’Pring) aynı benim gibi düşünüp, davranıyor. Ancak, şu sıra tasarruflarını ciddi baltalama olasılığı olan bir konu zihnini kurcalayıp, duruyor. İşinden ayrılmaya karar verdi. Evet, bu konuda kararı çok kesin. Önünde iki alternatif var: 1. Yeni bir iş buluncaya kadar dişini sıkıp, sonra ayrılmak, 2. Hemen ayrılmak ve tasarruflarını tırtıklayarak geçinmek.

Sağduyulu, mantıklı Vulcan’lı iç sesi ona 1. alternatifi uygulaması gerektiğini söylüyor. Öte yandan uzun yıllardır bu gezegende ve de Türkiye’de yaşadığı için derin bir şekilde içine işleyen Akdeniz’lilere özgü, kanı kaynayan bir alt benlik ise kararını hemen uygulamaya koymasını emrediyormuş.

Gündüz işlerle meşgul olmaya çalışarak her iki sese de kulaklarını tıkayabildiğini ama işyerinde huzursuz olmasına sebep olan olayların da yine gün içinde karşısına çıkıp durduğunu anlatıyor. Ama esas geceleri sürekli kafasında bu iki sesin yarattığı karmaşayı evirip, çevirmekten bütün huzuru kaçıyormuş. Dünyada yaşadığımız müddetçe ki, maalesef bu süreyi biz belirlemiyoruz, bu gezegenin insanları gibi davranmak zorundayız. Bu da bir işe girip çalışmayı gerektiriyor.

Dün akşam T’Pring ile oturup hesap yaptık. Eğer, BES’e katkıda bulunmaya ara verirse, Digital TV aboneliğini iptal ederse, Temizlik Hizmetlerini almaktan vaz geçerse ve de harcamalarını minimize ederse, elindeki nakit para Ocak 2009’a kadar onu idare eder. O tarihte eline geçecek bir miktar para daha var ki, bu da onu yaklaşık 8-9 ay götürür. Oldukça uzun bir süre. Neredeyse, 2009 sonbaharına kadar idare edebilir. Bu sürede yeni bir iş bulacağından hemen hemen eminim ama büyük de konuşmamak lazım. Tabii tüm bunlar onun tasarruflarının belli bir seviyede donması ve artmaması anlamına geliyor ki, her mantıklı Vulkanlı bunun aslında azalması demek olduğunu bilir.

T’Pring için en kötüsü otomobilsiz kalmak olacak. Birikimi ve giderlerini karşılaştırınca, bütçesinde ikinci el bir otomobile bile yer kalmayacak. Şu sıralar ona daha sakin davranmasını söylüyorum. Birkaç ay daha sabretse bile kardır, öyle değil mi?

2 yorum:

Investor dedi ki...

Merhabalar

Sayın T'pol

Tasarruf adına yazılan yazılardan bir üniversite öğrencisi olarak kendime pay çıkarmaya çalışıyorum.Yalnız bir ricam var belki geçmiş yazılarınızda satır aralıklarında veya bir başlık altında yazmış olabilirsiniz gerçi ben blogunuzun takipçisi olarak tam olarak bu konuda bir yazı görmedim.

Biliyorsunuz T'pol birçok üniversite öğrencisi gibi bende artık yavaş yavaş iş hayatına ,gerçek hayata atılmaya başlayacam.Acaba 20-25'li yaşlardaki tasarruf politikanız neydi?Üniversite yıllarınız bu anlamda nasıldı?Bu konuda yazı yazabilirseniz gerçekten çok sevinirim.

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

T'Pol dedi ki...

Sevgili Eko-Muhendis,

Maalesef 30'lu yaslara gelinceye kadar konuya pek uyanamadigimi itiraf etmeliyim ama simdiki aklim olsaydi, yapardim dedigim pek cok sey var. Bir sonraki yazimin konusu bu olacak. Evdeki modem-laptop baglantimla sorun yasadigim icin birkac gunumu alabilir ama soz bu konuda yazacagim.

T'Pol