19 Mart 2008 Çarşamba

Bireysel Emeklilik Üzerine, yeniden

Genç okuyucularımdan birisi, Buyruk Utku, BES ile ilgili bazı sorularını iletmiş.

BES gerçekten de çok yeni olduğu için hepimizin kafasını karıştıran bir konu. Ben her konuda olduğu gibi yumurtaların aynı sepete konmasına karşıyım. Eğer 20'li yaşlarda olsaydım neler yapardım diye birkaç yazı yazmıştım ama para biriktirme tarafı için özetle:
1. BES yaptırır, riski biraz yüksek bir portfoy seçer ve düzenli olarak ödemeler yapardım.
2. Faiz ya da Hazine Bonosu ile ayrıca para biriktirirdim.

BES'te uzun kalmanın avantajı var. Zaten bizim meşhur Sosyal Güvenlik Reformu da sistemi BES'e doğru itecek gibi görünüyor.

Doğru firmayı seçmek için ise bence şunlara bakmak lazım:

1. İşletme Gideri ya da Komisyon adı altında aldıkları aylık oran nedir? Bunun %2'den fazla olmamasına dikkat etmek gerek. Öğrencilere sunulan çeşitli fırsatları izlemek ve değerlendirmek iyi olabilir.
2. Fon büyüklüğü ve üye sayısına bakmak gerek.
3. İsmi, saygınlığı olan büyük firmalara güvenmek daha mantıklı.

BES'te biriken paranın şöyle avantajları var:
1. Sistemde 56 yaşı tamamlarsanız birikimlerin %25'i vergisiz kazanç, %75 ise sadece %10 ile vergilendiriliyor. Diğer birikimlerde bu avantaj yok.
2. Seçtiğiniz portföy bu işte deneyimli yöneticiler tarafından yönetiliyor. Bu konularda bilginiz yeterli değilse, işi profesyonellere bırakmak iyi bir fikir olabilir.

Temel kural emekliliğe daha çok varken riskli portföylerde büyüme amaçlı hareket etmek, emekliliğe yaklaştıkça daha az riskli portföylere geçip, birikimleri güvence altına almak.

Hiç yorum yok: