4 Ekim 2008 Cumartesi

Okur Mailleri

Bundan böyle okurlardan tpolthetrekkie@yahoo.com adresine gelen mailleri yanıtlayacağımı söylemiştim. Bugüne kadar bir soru geldi:)

KYBES Rumuzuyla gelen soru kısaca şöyle:

"Benim merak ettiğim bireysel emeklilik fonlarının son küresel krizde nasıl bir pozisyon alarak yatırdığımız primleri koruyabilecekleri, TR sistemde devlet garantisi olmasına rağmen işsizlik sigorta fonunun devlet tarafından GAP projesinde kullanılacağını görüyoruz. Eğer devlet yasal mevzuatı değiştirdim derse uzun süreli emeklilik sisteminin güvencesi nasıl sağlanır? yatırımcılar nasıl pozisyon almalıyız?"

Bu konuda internette ufak bir gezinti yaptım ve Yapi Kredi Emeklilik sitesinden bazı bilgiler buldum. Onları aşağıya alıntıladım. İşsizlik Sigorta Fonu'nun GAP Projesinde kullanılacağını bilmiyordum. Bu çok kötü elbette. Ama BES'e ödediğimiz paralar SGK primleri gibi doğrudan devlete ödenmiyor. Portföyümüz Takasbank'ta adımıza saklanıyor. Devletin bu konudaki yasal mevzuatı değiştirip paralara el koyması, banka mevduatlarımıza, hisse senedi portfoylerimize ya da Hayat Sigortası birikimlerimize el koymasından farklı birşey olmaz. Yani bu olasılık çok çok çok ufak. Zaten öyle birşey olduğu takdirde, büyük ihtimalle nükleer savaş falan çıkmış olur. BES'teki güvence şu: Diyelim ki emeklilik şirketiniz battı, siz ortada kalmıyorsunuz, portföyünüz sizin adınıza ve Takasbank'ta saklanıyor. Başka bir emeklilik şirketine geçip devam edebilirsiniz. Paralarınız SGK tarzı bir devlet kurumuna gitmiyor yani. Risk yok mu? Elbette var. Riskli bir portföy seçtiyseniz, Borsa düştüğünde birikimleriniz bundan etkilenecektir. Yani sonuçta iyi danışmanları olan emeklilik şirketi daha akıllı yatırım yapıp, her türlü krizde daha iyi koşulları sağlamayı başaracaktır diye düşünüyorum. Eğer buna güvenmiyorsanız, portföyünüzü getirisi daha düşük ama daha güvenli fonlardan seçmeniz gerekir. BES'in iyi tarafı piyasayı ve portföyünüzü kendiniz takip edebilir ve yönetebilir olmanız. Düzenli olarak portföyünüzün performansını ve diğer emeklilik şirketlerini takip etmekte büyük fayda var.

Yapı Kredi Emeklilik sitesinden aldığım bilgiler şöyle:


Emeklilik Gözetim Merkezi

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca; Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yer alan şirketlerin Hazine Müsteşarlığı tarafından elektronik ortamda günlük gözetim ve denetimine esas bilgilerin oluşturulması ile bireysel emeklilik aracıları sınavı gibi konularda görevlendirilecek ve merkezi İstanbul'da olan Emeklilik Gözetim Merkezi A.Ş. (EGM), bireysel emeklilik alanında faaliyet gösterme izni alan 11 şirket (Ak Emeklilik A.Ş., Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., Ankara Emeklilik A.Ş., Başak Emeklilik A.Ş., Commercial Union Hayat ve Emeklilik A.Ş., Doğan Emeklilik A.Ş., Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş., Koç Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş., Oyak Emeklilik A.Ş., Vakıf Emeklilik A.Ş., Yapı Kredi Emeklilik A.Ş.) ortaklığında 2,48 trilyon Türk Lirası (2,48 milyon Yeni Türk Lirası) ödenmiş sermaye ile 10 Temmuz 2003 tarihinde kurulmuştur.

Emeklilik şirketlerinin ortaklığı ile kurulan bir anlamda öz denetleyici bir kuruluş niteliğinde olan EGM esas olarak aşağıdaki görevleri yerine getirmek üzere görevlendirilecektir:

Emeklilik şirketlerinin faaliyetlerinin günlük olarak elektronik ortamda gözetimi ve kamu otoritelerine raporlanması,
Emeklilik şirketlerinin işlemleri sonucunda oluşan bilgilerin konsolidasyonu,
Katılımcılara ait bilgilerin gizliliğinin korunarak saklanması,
Kamuoyunun ve katılımcıların bilgilendirilmesi,
İstatistik üretilmesi,
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin analitik olarak sorgulanması,
Bireysel Emeklilik Aracıları sınavının yapılması ve bireysel emeklilik aracıları sicilinin takibi,
Emeklilik şirketlerinin ortak tanıtım, eğitim programları, yazılım ve benzeri konulardaki taleplerin karşılanması,
Sistemin güven içinde işleyişi ile olası sorunlara, zamanında gerekli müdahalelerde bulunulmasına olanak sağlayacak veri oluşturulması.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde faaliyetlerin güven içerisinde devamını sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerini azami düzeyde korumak, sorunların ivedi olarak belirlenmesine ve müdahalede bulunulmasına olanak sağlamak, gerekli verilerin bilgilerin oluşturulması ve saklanması faaliyetlerinde bulunmak ile görevli EGM; Bireysel Emeklilik Sistemi'nin başarılı bir şekilde işlemesi ve kamunun gözetim ve denetim sorumluluğunu etkin bir sekilde yerine getirmesi açısından büyük önem arzetmektedir.

www.egm.org.tr

Takasbank

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde katılımcılar için oluşturulan portföy, emeklilik şirketi varlıklarından ayrı olarak Takasbank bünyesinde saklanıyor. Türkiye'de menkul kıymetlerin takası, saklanması ve uluslararası standartlarda numaralandırılması ile görevlendirilmiş bir sektör bankası olan Takasbank, emeklilik yatırım fonları için de, fon paylarının katılımcı bazında tutulması ve katılımcılara emeklilik şirketi hesaplarında bulunan pay sayılarını fon bazında izlemesine imkan sağlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları dilerlerse 444 74 74 numaralı telefonu arayarak AloTAKAS sesli yanıt sistemi üzerinden emeklilik sözleşmelerine ait fon adedi bilgilerine ulaşabilirler.

Takasbank tarafından oluşturulan ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun da on-line erişimine açık sistem aracılığıyla Takasbank nezdinde açılan yatırımcı alt hesaplarına dağıtılan pay değerleri karşılığı ilgili fonun mal varlığı bulunduğu Takasbank tarafından da tescil edilmiş oluyor.

www.takasbank.com.tr

Hiç yorum yok: