18 Ekim 2008 Cumartesi

Okur Soruları

Malum her hafta sonu okurlardan gelen soruları yanıtlıyorum. Bu hafta da yine bir soru var. Okuyucum şöyle demiş:
"Merhaba,

blogunuzu yeni keşfettim ama çok sevdim. Benim sorunum bir tasarruf hesabı seçememek. 28 yaşındayım, henüz çok kısıtlı bir gelirim var ama her ay ayırabildiğim kadarıyla para biriktirmek istiyorum. Bankaların sitelerini inceledim fakat bu konulardan hiç anlamıyorum! Küçük birikimler için nasıl bir hesap önerirsiniz?

Teşekkürler"

Ben de kendisine teşekür ediyorum. Blogumun beğenilmesi beni mutlu ediyor. Gelelim sorusuna: Eğer kenara ayırdığınız paraya kısa ve orta vadede dokunmayı düşünmeyecekseniz enflasyona endeksli devlet tahvili almanızı oneriyorum. Şubat 2012'de geri dönüşlü bu tarz bir kupon ödemeli tahvil var. Daha kısa vadeli düşünürseniz yine tahvil ve bonoları öneriyorum. Eğer birikiminiz 20,000 YTL civarına ulaşmışsa birkaç bankayı arayıp, 32 gün vade için uyguladıkları faizi öğrenerek bu şekilde 32 günde bir dönen vadeli mevduat hesabı da açabilirsiniz. Her vade dönüş gününde o ayki tasarrufunuzu buna ekleyebilirsiniz. 20,000 YTL altına yayınladıkları faiz oranlarından daha iyisini vermiyorlar genellikle ama bu miktarın üstü için daha iyi bir faiz alabilirsiniz. Bu blogun hiçbir kurum, kuruluş ya da marka ile ilgisi yok. Hiçbir geliri de yok. Bu nedenle Ziraat Bankası, Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankasını tercih ettiğimi paylaşmakta sakınca görmüyorum. Benim güvenli gördüğüm bankalar bunlar ama herhangi bir veriye dayalı bir fikir değil bu. Daha ziyade kişisel.

Ben 28 yaşında olsam Bireysel Emeklilik de yaptırırdım ama bunda dikkatli olmak gerek. Komisyon ya da işletim gideri olarak sizden yapılan kesintinin %2'yi geçmemesine dikkat etmelisiniz. Vergi avantajının olması bence BES'i cazip kılıyor. Daha önce bu konuda yazdığım yazılara göz atmanızı öneririm.

Hiç yorum yok: