Eğer benim gibi alerjik bünyeli biriyseniz, muhtemelen sizin de çeşitli kokulara tahammülünüz yoktur. Birçok kişinin hoşlandığı hanımeli, filbahri, iğde çiçeği ve zambak gibi kokular benim için ekşi ve mide bulandırıcıdır. Evleri güzel kokutmak için kullanılan çeşit çeşit oda spreyleri ya da kokular da çoğunlukla bana dokunur.
Neyse, uzatmayayım, benim mucize ürünüm karbonat. (Karbonatı ufacık şişede almıyorum. En son Metro’dan yarım kiloluk bir paket aldım). Nasıl mı kullanıyorum?:
1. Buzdolabında koku giderici olarak. Ağzı açık bir kavanoza koyduğunuz karbonatı buzdolabınızın herhangi bir rafına yerleştirin. Zaman zaman karbonatı biraz karıştırın, tekrar dolaba koyun. Buzdolabı kokusu diye bir şey ile tanışmayacağınıza garanti verebilirim. Ayakkabılığınızda da aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. 3-4 ayda bir karbonatı yenileyin.
2. Halınızda koku giderici olarak. Zaman zaman halılar üstlerine dökülen sıvılar nedeniyle, ya da silme sonrası kokabilirler. Evinizde küçük çocuklar ya da evcil hayvanlar varsa da halınızın zamanla kötü koktuğunu fark edebilirsiniz. Halınızın üstüne birkaç avuç karbonatı serpip, 1 saat kadar bekledikten sonra elektrikli süpürgeyle iyice süpürürseniz, halınızdaki kokunun çıktığını göreceksiniz.
3. Diş temizlemek için. Zaman zaman çay ve kahve nedeniyle dişleriniz sararabilir. Dişlerinizi karbonatla fırçalayıp, beyazlatabilirsiniz ancak, bunu sık sık yapmayın zira dişlerinize zarar verebilirsiniz.
4. Temizlik amaçlı. Soğutucu kutuların içlerini, su şişelerini ve buzdolabının içini karbonatlı suyla temizleyebilirsiniz.
5. Dibi yanmış yapışmış tencere ve tavalarda. Karbonat koyup, üstüne biraz sıcak su ilave ettiğiniz kapları bir süre sonra yıkarken yapışmış kirin daha kolay çıkacağını göreceksiniz.
6. Kuru fasulye, nohut ıslatırken. Kaynar suya bir kaşık da karbonat atarsanız, hem daha kolay pişecekler hem de bu tür gıdaların sindirimi daha kolay olacaktır.
7. Bazı kek, poğaça tariflerinde kabartma tozu yerine. Bunu pek çok hanım bilir.
Toz halinde ovma deterjanları kullandığınız her yerde karbonat kullanabilirsiniz. Bunu ben uygulamadım ama başarılı sonuç verdiği söyleniyor. Böcek sokmalarında da biraz karbonatı suyla macun haline getirip yaraya sürmenizin kaşıntıyı alacağını okumuştum.
3 yorum:
Bu kadarını bilmiyordum. Güzel tavsiyeler, çok teşekkürler!!
vücut kokularına karşı da birebir. koltukaltı, ayak kokusu vs. kokusavar mübarek.
Karbonatın tüm bu faydalarının yanında bir de önemli bir özelliği daha var: bikini bögesinin temizliğinde kullandığımızda vücudumuzdaki candida virüsü ile savaşır, vajinal mantar oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Yorum Gönder