Uzun zamandır tasarruf edin, para biriktirin diyorum. Pekiyi ama bu Tasarruflar ile ne yapacaksınız?
Kendinize ait bir eviniz yoksa ve tassaruflarınızdan 3-6 aylık geçinme parasını acil durum fonu olarak ayırdığınızda kalan paranız mütevazi bir evin değerinin %25-40'ı kadar bir para ise ev almanız akıllıca olabilir. Gerçi bazen kirada oturmaya devam etmek de anlamlı olabilir. Hesabınızı dikkatle yapmalı ve temel olarak toplam sahip olma maliyetini gözönünde bulundurmalısınız. Uygun bir kira ödüyorsanız, eviniz işe, alışverişe ya da çocuklarınızın okulu veya ailenize yakınsa ve bunlar sizin için önemliyse bunları hesap etmelisiniz.
Ev almaya karar verip de dolaşmaya başlayınca yapabileceğiniz en büyük hatalar arasında acele karar vermeyi, emlakçıların oyunlarına kanmayı, başkalarıyla aşık atma telaşına düşmeyi sayabiliriz.
Emlakçılar size ne kadar paranız olduğunu sorup, beğenmeyeceğiniz döküntü evler gösterirler ve bu şekilde sizi daha pahalı evlere doğru itmeye çalışabilirler. Elbette hepsi böyle yapar demiyorum ama her meslekte olduğu gibi bu meslekte de farklı tiplerle karşılaşabilirsiniz. Bir evi beğendiğinizi hissettiklerinde kararınızı hızlandırmanız için aynı evin bir başka talibi olduğunu söyleyebilirler. Siz teklif edeceğiniz meblağı telaffuz ettiğinizde bir başkasının daha fazla önerdiğini söyleyebilirler. Böyle durumlarda endişeye kapılıp pozisyonunuzu bozmayın. Hemcinslerime haksızlık olacak ama genelde kadınlar bu tür tuzaklara düşmeye daha eğilimli oluyorlar maalesef. Mümkün olduğu kadar çok ev gezin çünkü gerçekten alacağınız evi görünce bunu hissedeceksiniz ve "işte bu" diyeceksiniz. En yakın arkadaşınızın aldığı lüks evi kendinize model almayın. Unutmayın bütçeniz ne ise, ona uygun davranmanız gerekir. Kimseyle kendinizi mukayese etmeyin.
Alacağınız evin aidatını, ısıtmak için ne kadar para ayırmanız gerekeceğini, içine girmeden harcamanız gereken parayı hep hesap etmelisiniz. Eski bir ev alıyorsanız, tesisatı baştan aşağı yenilemeniz gerekebilir.
İnsanlar yeni bir eve taşınırken eşya yenileme hevesine de kapılabilirler. Bu masrafları artıracak ve sizi sıkıntıya sokacak bir durumdur. Bundan kaçınmaya ve öncelikle sahip olduklarınızla idare etmeye bakmalısınız. Biliyorsunuz borcun hiçbir türlüsünü sevmem; hem banka kredisi alıp hem de eşya taksidi ödemeye kalmak daha da kötüsü kredi kartına borç yapmak asla aklımın almayacağı bir durumdur.
Yeni evinizi yeni eşyalarla donattıktan sonra her ayın sonunu nasıl getireceğinizi düşünecek, ihtiyacınız olan bazı şeyleri almakta zorlanacaksanız, sahip olacağınız ev sizi mutlu edemez. Boş yere strese girmeye değer mi? Hayat çok kısa, her gün keyfini çıkartmak gerek.
6 yorum:
finansal açıdan bakarsak... örneğin 5 yıllık konut kredisi kullanacaksınız. 5 yılda ödeyeceğiniz toplam faiz+ toplam masraflar < toplam kira maliyeti (zamlı olarak)ise ev alınabilir diye düşünüyorum. bu formüldeki farkın tatmin oranı kişiden kişiye değişir. örneğin kimine 1000 TL yeter. kimi 10000 TL olursa kredi çeker. tabii sizin de söylediğiniz faktörleri değerlendirmek lazım. son olarak, ev alırken satabileceğinizi de hesaba katmalısınız. sonuçta bu bir yatırım
Sevgili T'Pol,
Çok kararsızlıklar yaşadığım şu günde bu yazını okumak iyice kafamı karıştırdı.
Bir senelik evliyiz, yaklaşık 50.000 gibi bir birikim de düğün sonrası altın ve biriktirdiğimiz derken elimizde kaldı. Parayı çarçur etmekten korkuyoruz. Oturacağımız ortalama bir ev alalım diyoruz. Bornova (izmir) oldukça pahalı, 120-130.000 lere ev bulmak imkansız gibi bir şey, ancak şirin ve temiz bir giriş katı bulabildik bu fiyata.
Alırsak ileride satarken sorun olur biliyorum ama her ay 700 lira kira vermek çok korkunç.
Bunları niye yazdım bu kadar bilmiyorum :/ Başını ağrıttım T'Pol, kafam karışık kararsızlıklar yaşadığımdan nereyi bulsam oraya anlatıyorum :)
İyi çalışmalar...
Sevgili Irazca,
Ben de 5 yili askin bir suredir bir giris katta oturuyorum. Cok da memnunum ve evi yenilemeyi en azindan onumuzdeki 3-5 yil dusunmuyorum. Soylediklerinden ev konusunda cok da emin olamadigini anliyorum. "Budur, bu evde en az 5 yil rahat ve mutlu oluruz" diyemiyorsaniz, bence bir kez daha dusunun ya da aramayi surdurun. Parayi carcur etmekten korkmak yerine kendinize onu onumuzdeki belli bir surede %X kadar artirma hedefi koymayi deneseniz ve bu surede yine ev aramayi surdurseniz?
Cevap için teşekkürler T'Pol, aslında diyebiliyoruz gayet. Evi sadece kendimiz kullanacagimiz icin açık mutfak, giriş kat, vs gibi standart endişeler taşımıyoruz. Gösterişle filan da işimiz yok.
Sadece hayatımızda ilk yatırımı yapacağımız için tecrübesiz oldugumuzu söyleyebilirim. Düşünme sebebimiz sadece bu yani. "Acaba daha ucuzu çıkar mı?" endişesi.
Kredi oranları da güzel gidiyor. Bankaları birbirine kırdırdık elimizden geldiğince. 0.92'lere indiler. Dosya masrafında da pazarlığa giriştik. Bakalım :)
Pek yorum yazamıyorum ama seni sürekli takipteyim ve okuyorum, emeğin için teşekkürler.
İyi çalışmalar..
sevgili t'pol,
diyelim ki sizin gibi tasarruflarımızla bir ev sahibi olduk, üstüne acil durum fonumuzu biriktirip kenara koyduk, peki sonra, sırada ne var?
tasarruf etmeye devam edip, bu birikimler belli bir tutara ulaşınca bir ev satın alıp kira geliri mi elde etmek, yoksa birikimlerimizi para piyasalarında mı değerlendirmek daha akıllıca?
Bir de merak ettiğim siz kendiniz için belli bir yaşam süresi belirlediniz mi? yani misal 55 yaşında emekli olurum, 80'e kadar yaşarım, 25 senelik emeklilik için şu kadarlık bir birikime ihtiyacım var trazı bir plan yaptınız mı?
sevgi & saygı
serdar
Sevgili Serdar Bey,
Sorduklarınıza karşılık uzun uzun yazacağım söz. Ben o tür bir hesap yaptım, bunu da paylaşırım
Yorum Gönder