Son zamanlarda artan petrol fiyatları işe otomobille gidip gelenleri vurdu. Şirket aracı kullandığım için ve 200 litre limit bana fazlasıyle yettiği için bu konuya fazla kafa yormadığımın farkındayım. Yakıt tasarrufu konusunda bildiklerimi sayayım, gerisini de okuyucular ilave etsin dedim:
1. Sürat göstergenizin en üstünde yani saat 12:00 seviyesinde yazan sürat, aracınızın ideal süratidir. Uzun yolda bunun üstüne çıktığınızda daha fazla yakıt harcarsınız.
2. Uzun yola gitmeden önce yakıtınızı şehirde genellikle aldığınız istasyondan doldurun ve yolda da kıyıda köşede kalmış istasyonlardan benzin almayın. Çok insanın uğradığı büyük istasyonları tercih edin. Böylece kirli veya kaçak yakıt alıp, arabanızda büyük arıza çıkmasını önlemiş olursunuz.
3. Yeni teknoloji arabaların ısıtılmasını gereksiz kılıyor. Kışın dahi aracınızı çalıştırıp, yürüyebilirsiniz, ıstma işlemi gereksiz yakıt tüketimi demektir.
4. Aracınızın lastiklerini havasını mevsime göre uygun seviyede tutmanız yakıtı daha akıllıca harcamanızı sağlar.
5. Aynı istikamete giden kişiler birlikte seyahat ederse, herkes biraz tasarruf etmiş olacaktır.
6. Dur, kalk yapmak yakıt tüketiminin fazla olmasına sebep olur. Trafikten kaçınmaya özen gösterebilirsiniz. Mümkünse tabii...
7. Hafta sonu alışveriş ve diğer işler için uygun saati ve rotayı planlayabilir, trafiğe takılmadan daha az yakıt harcayarak işlerinizi halledebilirsiniz.
8. Şehirde yaşıyorsanız, kısa mesafeleri yürüyerek veya mümkünse bisikletle aşöaya çalışın. İlave egzersiz de olacağı için yakıt tasarrufunun yanında sağlık açısından da yararlı olacaktır. Ancak yazın çok sıcak saatlere dikkat edin.
Başka daha teknik öneriler varsa, okuyucal ilave ederse çok sevinirim. Benim yemek yapmam lazım:)
5 yorum:
Genel olarak aracın hava direncini azaltıcı her önlem yakıt tasarrufu sağlar. Bu önlemlerden bildiklerim şunlar:
1 - aracın hava direnci araç hızlandıkça artar, belli bir hızın altında da mekanik direnç artar. Bu durumda aracın en az yakıt harcadığı hız aralığı 60-90 km/saat arasındadır. Aracınız büyükse bu hız 60'a, küçükse 90'a yakındır. Genel olarak mümkünse 60km/saatin üstünde ve 90 km/saat hızın altında araç kullanmak optimum gaz tüketimi sağlar. 90 km/saatin üzerinde ise tüketim dramatik olarak artar. 120 km/saat hızla giden bir aracın ürettiği gücün yarısı hava direncini karşılamaya gider.
- Tavan bağajı, yüksek hızda pencereler açık seyahat, bayrak, flama, aracın kapostasındaki bozukluklar gibi aracın aerodinamik yapısını bozan öğelerden kaçınmak.
- aracı temiz tutmak. aracınızın yüzeyi kirle kaplı ise aerodinamiği bozulur ve hava direnci artar.
Arabanızı sonuna kadar kullanmamak iyi bir teknik, özellikle iş yeri merkezi ve kabus gibi trafiğin içinde olanlar için ideal ama biraz ön yatırım lazım. Bir katlanir bisiklet ediyorsunuz. Bu alet ile iş yerinize yakın mevkide 15-30-45 dakikada kaç kilometre gidebildiğinize bakıyorsunuz. sonra bisikleti bağaja atıyorsunuz. haritada iş yerinizi merkez alan ve 15-30-45 dakikada gidebileceğiniz kilometreler çaplı daireler çiziyorsunuz. sonra bu daireler içinde kalan ve trafiğe dalmadan, fazla otopark parası ödemeden aracınızı park edeceğiniz yerleri işaretliyorsunuz. sonrasında aracınızla iş yerinize kadar gideceğinize bu park noktalarına kadar gidip gerisini katlanabilir bisikletle gidiyorsunuz. bu bisikletlerin harika bir özelliği de katladığınızda otobüs ve metroya alabilmeniz. birçok insan için bu otomobile gerek kalmadan bisikletle bir toplu taşıma aracına gitmek, sonra araçtan inip bisikletle işe gitmek şeklinde kullanılabilir. bu bisikletlerin başka bir iyi özelliği de katlanabilir olduklarından katlayıp ofisinize çıkarabilmeniz. böylece çalınma derdi de olmuyor.
aracı sonuna kadar kullanmamak için bir başka yöntem de aracı şirketin servis aracının geçtiği bir yere kadar kullanıp oraya park etmek (ki burası genelde bedava park edilebilecek bir yer) ve yolun gerisini servis ile gitmek.
Teşekkürler Levent Bey:)
Google'dan taratinca bir dolu yonteme ulasmak mumkun oldugundan, cok detaya girmeyecegim.
Ancak yakit tasarrufunda anahtar su ki; yuksek devirden kacinmak, yani mumkun oldugunca vites buyutmek. Hicbir seye dikkat edilmese bile, 3000 deviri bir sinir bilmek ciddi bir yakit tasarrufu sagliyor.
Bir de ozellikle bu sicak yaz gunlerinde sabahin erken saatleri ya da geceleri yakit deposunu doldurmak gerek.
Rica ederim t'pol Hanım :)
Bu konu Amerika'da hypermiling diye bir akım yarattı. bu akımın sitesinde de bir iki küçük yakıt tasarrufu önerileri var:
http://www.hypermiling.com/
Yorum Gönder