Bekarlar için Evde Yemek Yapma Kılavuzu (3)
Şimdi temel bazı püf noktalarından bahsedelim:
1. Izgara et pisirirken, eti önceden tuzlamayın. Tuz etin sertleşmesine sebep olur. Eti biraz tatlandırmak istiyorsanız, kimyon, karabiber veya kekik ile ovabilirsiniz.
2. Makarna suyuna mutlaka tuz koyun, ama bunu su kaynadıktan sonra yapın.
3. Yeteri kadar protein almak ama et yemek istemiyorsanız, kuru fasulye, nohut, barbunya ve mercimek gibi kuru malzemelere ağırlık verebilirsiniz.
4. Sağlık açısından etin en yağsız kısımlarını alın, lezzet için pişirirken biraz sıvı yağ katın. Böylece doymuş yağları minimize etmiş olursunuz.
5. Sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerini çok az ve nadir tüketin. Hem sağlığınız, hem de cebiniz için doğru olan budur.
6. Buzlukta kavrulmuş kıyma bulundurmak ciddi zaman tasarrufu sağlar. Bunu ufak porsiyonlara bölüp, buzdolabı poşetlerinde saklarsanız, yemek pişireceğiniz vakit, kalıp şeklinde donmuş bir kilo kıyma ile uğraşmazsınız.
7. Buzlukta saklayacağınız şeylerin su kaybedip, lezzet değiştirmesini istemezsiniz. Bu nedenle buzdolabı poşetine koyduğunuz malzemenin ağzını sıkıca kapatmadan evvel, içinde kalan havayı mümkün mertebe boşaltın. Et hariç malzemeler için ben bir pipetle havayı çekiyorum. Bunu bir blogda okumuştum.
8. Hindi herkes tarafından henüz sevilmese de son derece sağlıklı bir et alternatifidir. Özellikle sebze yemeklerine katarak kullanırsanız, hem tadına daha kolay alışırsınız, hem de sağlıklı bir besin almış olursunuz.
9. Kuru malzemeyi bir gece önceden ıslatmak ve uzun pişirmek gerektiğinden, işte size ipucu: 1. Bir miktar kuru malzemeyi bir hafta sonu gece ıslatın, ertesi sabah düdüklüye atın ve haşlayın. Soğuyunca porsiyonlara bölün (benim için 1 porsiyon, 1 su bardağı kadar) ve buzdolabı poşetlerine koyun. 2.Konserve olan haşlanmış kurulukları kullanın. Bunların suyunu süzüp, birkaç kez sudan geçirmenizi tavsiye ederim.
10. Türk yemeklerinin önemli bir bölümü için ilk adım şudur: SOĞANI KÜP KÜP DOĞRA, BİRAZ YAĞ VE TUZLA HAFİFÇE SOTELE, SALÇA YA DA DOMATES SOSU İLAVE ET. Bu başlangıçtan sonra ister haşlayıp hazırladığınız kurulukları, ister yıkayıp doğradığınız sebzeleri, ister herhangibir çeşit eti bu karışıma ekleyin, her halukarda bir sulu yemek pişirmiş olacaksınız. Düdüklü tencere kullandığınızda sebzeler 10-15 dakikada, et yemekleri de etin tipi, miktarı ve ne büyüklükte doğrandığına bağlı olarak 25-45 dk. arasında pişer.
11. Çorba süper bir yemektir ve kuralı yoktur. Anneniz nasıl pişirirse pişirsin, aklınıza yatan malzemeleri ekleyip, çıkartabilir, duruma göre bir gün öncesinden artan yemekleri dahi kullanabilirsiniz. Burada yaratıcılığınız ve damak zevkinize güvenin.
12. Tencere yemekleri için de kesin tarifler aramayın. Daha sulu, daha kuru, az salçalı, çok salçalı, nasıl isterseniz öyle pişirin. 1kg. fasulye için bir orta boy soğan olmazsa olmaz diye kurallar yoktur. Göz kararı, damak zevki ve evdeki malzeme miktarı önemlidir. Benim tariflerimde size tuzun, biberin miktarı dikte edilmez. Ölçünüz kendi tercihinizdir.
13. Tavuk, hindi gibi kümes ürünleri konusunda çok dikkatli olun. Bunlara çiğken dokunduğunuzda, tahtada doğradığınızda, mutlaka ellerinizi sabunla çok iyi yıkayın, çiğ kümes hayvanına dokunmuş bıçağı deterjanla ve sıcak suyla temizlemeden başka şey kesmekte kullanmayın. Ayrı bir tahta kullanmanızı önermiştim, tahtayla işiniz biter bitmez bunu da ya makineye koyun ya da sıcak su ve deterjanla iyice temizleyin. Kümes hayvanı zehirlenmesi çok tehlikeli ve ölümcül olabilir. 5 yıl önce bBir arkadaşım akletmeseydi ve beni zorla Acil’e kaldırmasaydı, şu anda bu blogu okuyor olmayacaktınız. Sıcak havalarda beyaz etlere özellikle dikkat. Dışarıda yerken daha da çok dikkat.
14. Ekmek çabuk bayatlıyorsa ve kolay tüketemiyorsanız, ekmeği dilimleyin ve yarısını bir buzdolabı poşetine koyup, buzluğa atın. Sadece buzdolabı kısmına koyarsanız, dışarıda olduğundan da çabuk bayatlar. Bilimsel bir nedeni de vardı ama hatırlamıyorum. Kalan ufak ekmek parçaları ve bayat parçaları ufalayıp, buzdolabı poşetinde buzlukta saklarsanız, köfte yapmakta kullanabilirsiniz. Lütfen ekmek atmayın. Beni üzmeyin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bundan sonra haftalık menünüzü planlamak ve malzemeleri boşa vermemek konusunda bir yazı gelecek. Ben yiyeceklerin atılmasına şiddetle karşıyım. Herkesin evinde (en azından blog okuyan herkesin) buzdolabı varken, yiyeceklerin bozulması ve atılması çok üzücü. Üstelik de parayı sokağa atmaktan farkı yok. Aç insanlardan falan söz etmeyeceğim bile. Siz zaten bunları biliyorsunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder