2 Haziran 2007 Cumartesi

Turk Sirketler vs. Yabanci Sirketler I

Gecenlerde favori blog sitem Ekonomi Turk'de Deniz Bey tarafindan kaleme alinmis "Neden Turk Sirketler Iyidir?" baslikli bir yazi vardi. Pek cok kisi de bu yaziya cesitli yorumlarda bulunmustu. Bugun aniden kafama dank etti. Bir de calisan acisindan bakmak lazim. Calisan gozuyle Turk Sirketler mi iyidir, yoksa yabanci sirketler mi?

Kendi deneyimlerimden yola cikarak, kesinlikle yabanci sirketler diyebilirim. Bugune kadar 3 kez Turk sirketlerinde calistim. Tercumesi 3 kez patron sirketinde calistim. Bir tanesi oldukca kurumsal sayilabilecek bir yerdi ama yine orada da yabanci sirketlerde asla gormedigim uygulamalar oldugunu gordum.

Mukayeseyi tek bir yaziya sigdirabilecegimi sanmiyorum. Baslangic yapayim:
1. Calisan Haklari: Yabanci sirketler'de calisma saatleri, izin haklari, calisma ortami gibi kosullara dikkat edilir. Patronlar ise calisanlara ucret verdiklerini ve dolayisiyle tum zamanlarinin tek hakimi olduklarini dusunebilirler. Kanunun izin verdiginden fazla calistirma, izin hakki gaspi gibi durumlari Turk sirketlerde coklukla gorebilirsiniz. Ustelik senenin sonunda biriken izinler nedeniyle daha sonra eger isci sirketten ayrilacak olursa, bunu odememek icin iscilere izin haklarini kullandiklarina dair belge imzalatanlara da rastlanmaktadir ve sayilari hic de az degildir.
2. Verimlilik ve Performans: Yabanci sirketlerde ekseriyetle modern yonetim bilimi esaslari uygulanmaktadir. Verimliligi olculebilir hale getirmek icin iyiniyetle calismis ve yontemler gelistirilmistir. Calisanlarin ucret duzenlemelerini verimlilige ve yine olculeilen hale getirilmis performansa dayandirarak, adalet hissi kuvvetlendirilmektedir. Kurallar belirlidir ve esnetilmeye ugrasilmaz.

Bu yaziya daha sonra devam edecegim. Tabii bazi yabanci sirketlerin yonetiminde yerli kafalarin oldugunu unutmamak lazim. Zaman zaman Genel Mudurlerin patron gibi davrandigi yabanci sirketlere rastlamak da olasi.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hey T'Pol, your Ekonomi Turk link doesn't work.

T'Pol dedi ki...

I realized that too. Thanks. Do not know why though. Will try to fix it.

Adsız dedi ki...

Türkiyedeki yabancı şirketlerde yönetenler oriental bakış açısından kurtulamadığı için oldukça beceriksiz olsalarda teknoloji desteğiyle yerlilerden çok daha iyi ve başarılılar.
Dünyada yabancılar 22.yüzyılı ,bizimkiler geçmiş yüzyılları yakalamaya çalışıyor.Kafa yapıları değişmezse değişim hikaye .
sıradan başarılarla kendimizi avuturuz yalnızca

iyifirma.blogspot.com