25 Ağustos 2007 Cumartesi

Tutumluluk

Tutumlu davranmaya calisarak, parami biriktirmeye cabaladigimi soylemistim. Pekiyi nasil tutumlu olunur? Amerikali bir grup insanin bloglarini takip ediyorum ve itiraf etmeliyim ki bazilarinin tutumlu olmak adina yaptiklari beni asiyor.

Ben keyifci birisiyim ve tutumlulugu, para harcamamak, cimri davranmak olarak yorumlamiyorum. Iste tutumlu olmak adina yaptigim seyler:

1. Mecbur olmadigim surece giysi ve ayakkabi gibi ihtiyaclarimi indirim zamani karsilamak, sezon icinde alisveris yapmamak.

2. Alisveris yaparken mevsim sebze meyvelerini tercih ederek, cok pahali urunlere ragbet etmemek. Fiyatlari mukayese etmek. Ozellikle temizlik malzemeleri alirken fiyat kontrolu ve kampanyalara dikkat etmek.

3. Uzun sure yanan ampulleri CFL ile degistirmek.

4. Efektif olarak kullanamadigim tezgah alti dondurucuyu kullanmamak, buzdolabinin derin dondurucusunu daha verimli kullanmaya calismak.

5. Yiyecek israf etmemek. (Bu konuda super degilim ama ugrasiyorum).

6. Ihtiyaclarla, istekleri ayirt etmek. (1991'de satin aldigim 49 Ekran bir SONY TV'im var. Her evime gelen "artik su televizyonu bir degistir" diyor ama goruntusu hala mukemmel ve TV degistirmem icin mevcutun bozulmasi gerektigini dusunuyorum).

Yapmak isteyip de yapamadigim seyler soyle:

1. Daha fazla evde yemek yemek, disarida yemek masrafini azaltmak. (Beni en cok zorlayan konulardan biri bu. Ozellikle de yazin mutfaga girmek dahi istemiyorum. Kisin nispeten daha iyi olabiliyor.)

2. Evdeki ufak tefek tamirati kendim yapabilmek. (Cogu konu becerilerimi asiyor.)

3. Parasini odeyip de hic gitmedigim spor salonuna gitmek! (Bir daha asla spor salonuna uye falan olmayacagim).

4. Alip da evin baskosesine vicdan azabi gibi koydugum bisikleti kullanmak.

Asla yapmayacaklarim da soyle:

1. Kendimi guzel bir tatilden mahrum etmek.

2. Ikinci El giysi satinalmak. (Bunu dusunemiyorum bile)

3. Evimi kendim temizlemek, haftada bir temizlikci almamak (Imkansiz)

4. Her gun yerine gun asiri ya da daha uzun araliklarla yikanmak (Bogk! Her gun dus almazsam, hicbirsey yapamam ve surekli koktugumu zannederim).



Nispeten kolay para harcadigimi dusunuyorum. Disarida yenen yemeklere odenen paralari dusununce gercekten de dogru bir is yapmiyorum sanirim. Bu konuda iyilestirmeye ihtiyacim var.

Ote yandan kismet olursa seneye cok guzel bir yurtdisi tatili yapmak istiyorum. Bunun yari parasini biriktirdim bile.



Tek bir konu var ki bu beni gercekten cok dusunduruyor: Saglikli olmayan bir kilodayim. Bunun mutlaka cozume kavusturulmasi gerek ama kilo vermek icin kendimi motive edemiyorum. Oysa, ileriki yaslarda cikabilecek saglik sorunlari hem hayat kalitemi hem de maddi durumumu olumsuz etkileyebilir.

Bugun pazara gidip taze sebzeler alip, biraz daha saglikli yemeye icmeye gayret etsem iyi olacak. Son zamanlarda et tuketiminin dozunu kacirdim biraz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

biraz abartılmış ama galiba arkadaş kendini çok güzel dile getirmiş... ne yazıkki toplumda parayı vurup böyle yaşıyanlar da var örneğin bu yazıyı yazıp blog olsun diye internette yayınlayıp insanların eKoNOmik durumlarını ironileştip bu yolla sempati kazanıp kendinden gurur duyanlar elbette çıkacaktır.kardeşime tavsiyem biraz gerçekçi olup kendi hayatından tüyolar verse birazcık realist olsa...DAHA DOĞRUSU HEREKES KENDİSİNE Bİ ŞEYLER KAZANDIRACAK YAZIP İNSANLIĞA FAYDASI OLSA İYİ OLMAZ MI AZıCIK da KENDİMİZİ ANLATALIM DEĞİL Mİ????