27 Mayıs 2009 Çarşamba

Staycation: Tatil için yeni bir anlayış

Dünyayı saran ekonomik kriz nedeniyle birçok kişi işlerini ya kaybediyor ya da kaybetme korkusu yaşıyor. İşini kaybetme korkusu yaşamayanlar bile bir ölçüde tedirgin ve para harcamak konusunda dikkatli davranmak zorundalar.

Hal böyleyken Amerika'da tatil anlamına gelen ama aslında bir yere gitmek çağrışımı yapan Vacation sözcüğü Staycation ile yer değiştiriyor. Birçok kişi yıllık iznini evinde geçirmeye ve lokal faaliyetlere katılmaya ve temel olarak dinlenmeye çalışıyor. Böylece tatil için hem fazla para harcamak zorunda kalmıyorlar, hem de nispeten daha dinlendirici bir zaman geçiriyorlar.

Rahmetli anneannem uzun yolculuk dönüşü her zaman "yorgunluğun adını tatil koymuşlar" derdi. Biraz düşününce hak vermemek elde değil. Çoğu kişi bir seferde ancak 1 hafta tatil alabiliyor. Yol stresi, ardından çabucak geçeceğini bildiğiniz bir hafta ve yeniden yol stresi ile işe geri dönüyor olmanın verdiği olumsuz duygular insanların temelde gevşemesine olanak tanımıyor. Hele bir de durmadan cep telefonundan aranmak ya da PDA'den mailleri kontrol etmek gibi "zorunluluklar" tatil kavramını sevimsizleştiriyor.

Bu sene "Staycation" yapmayı deneyin. Hem yola ve otele avuç dolusu para harcamazsınız, hem de evde zaman geçirmenin keyfine varırsınız. Günübirlik seyahatler, piknikler veya kültür turları ile zamanınızı değerlendirebilir, bir yere yetişmek zorunda olmadığınızdan gevşeyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: